60 ezer hajót figyel az űrből a NASA

A nagy összefüggések felfedezéséhez megfelelő távlat kell. Földünkről a körülötte keringő műholdak, űrhajók, űrállomás segítségével lehet átfogó képet kapni.

Az ISS-en működő Columbus laboratórium nyár óta egy kísérleti berendezéssel rögzíti a 300 tonnásnál nagyobb teher- és az összes tengeri utasszállító mozgását. A csaknem 60 ezer vízi jármű adataiból egy norvégiai kutatóintézetben készítenek a tengeri környezetvédelemre vonatkozó jelentéseket, előrejelzéseket.

Amerikai kutatók a hatalmas hajóknál jóval apróbb objektumok, harkályok mozgását figyelték meg egy lézeres berendezéssel, ami a közelmúltig a NASA egyik űrhajóján működött. A cél nem az egyes madarak észlelése volt, hanem egy általános képet szerettek volna kapni a harkályok élőhelyeiről és ezzel együtt a Föld erdeinek állapotáról.

A megvalósult és kísérleti vizsgálatok mellett már folyik az előkészítése egy 2012-re tervezett  kutatásnak, amelyhez három Swarm nevű űrhajót fognak használni. Az európai összefogással megvalósuló vállalkozás az óceánok mozgását vizsgálja majd, azok mágnesességének mérésével. A tudósok arra szeretnének így választ kapni, hogyan vezetik bolygónk körül a hőt a hatalmas víztömegek, mert ez alapfontosságú az éghajlati változások elemzéséhez és előrejelzések készítéséhez.

Népszerű bejegyzések