Valós idejű katasztrófa-térkép

A közelmúlt tragikus eseményei bebizonyították, milyen kicsi a bolygónk. Egy méltánytalanul kevéssé ismert magyar internetes oldalon a történésekkel egy időben megtudhatjuk, hol és milyen katasztrófa történik a Földön.

Szökőártól vagy tornádótól nem igazán kell tartanunk, földrengés, nukleáris baleset vagy szélvihar azonban hazánkban is előfordulhat, így mindenkinek hasznos és érdekes lehet az RSOE (Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület) által üzemeltetett AlertMap (http://hisz.rsoe.hu/alertmap/index2.php).  A Goole Maps-re alapozott térképen valós idejű képet láthatunk a Földön bárhol előforduló katasztrofális balesetekről, rendkívüli időjárási helyzetekről, járványkitörésekről. Előre jelezni ez a rendszer sem képes, azonban sokszor a következmények enyhítésehez, további hatások megelőzéséhez rendkívül hasznos lehet. 

Az AlertMap célja minden olyan eseménynek a monitorozása és dokumentálása, ami katasztrófát vagy vészhelyzetet idézhet elő a Földön. Ehhez 600 online forrást figyelnek és ezek alapján hozzák létre a rendkívüli eseményeket jelző színes ikonokkal teletűzdelt világtérképet. A szolgálatatás 50 különféle vészhelyzetet figyel és jelenít meg. Egy vészjelző ikonra kattintva, részletes adatokat kapunk a helyszínről, az eset súlyosságáról és a pillanatnyi állapotról. Az események előrehaladtával, az információk bővülésekor ezeket az oldalakt azonnal  frissítik. 

A világ minden tájáról érkező adatok közül a magas megbízhatóságú szervezetektől származó információk automatikusan felkerülnek az AlertMap-re. Így például azonnal a térképre kerülnek a U.S. Geological Survey (USA földtani felügyelete) által közölt földrengési, a WHO (ENSZ Egészségügyi Világszervezete) járványügyi  és az International Volcano Research Centre (Nemzetközi Vulkánkutató Központ) vulkánkitörési adatai. Ezek a híradások kibocsátásuk után öt percen belül megjelennek a térképen. A kisebb súlyú eseményeket előzetes ellenőrzés után kézzel viszik be a rendszerbe. 
A térkép minden részét ki lehet nagyítani, de vannak előre definiált nézetek is, amik egy-egy földrész rendkívüli eseményeit mutatják. Ezek a kiemelések jelenleg egy új elemmel is bővültek, a Japan Disaster Region a távol-keleti földrengés, szökőár és nukleáris baleset területére viszi a látogatókat.
A katasztrófákról nemcsak a térképről értesülhetünk, hanem fel lehet iratkozni egy hírlevélre is, ami az események térképre kerülésekor elektromos levélben küldi el a fontosabb adatokat és leírást. 

Népszerű bejegyzések