Arany a rákbetegség ellen


A Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának (ASCO) éves jelentésében olyan kezelésekről számoltak be, amelyeknél sikerrel használtak arany nano-héjakat a daganatos sejtek elpusztítására.
Az AuroLase eljárásban arany nanorészecskéket vonnak be szilicium-dioxiddal (AuroShell) és ezt fecskendezik a beteg szervezetébe. Miután a részecskék felhalmozódnak a tumorban, a területet az infravörös tartományhoz közeli hullámhosszú, a szövetekbe behatoló lézerrel világítják meg. Az AuroShell részecskéket úgy tervezték, hogy miközben elnyelik a lézerfényt, azt hővé alakítják, így elégetik a beteg sejteket. A kísérleti ejárás gyorsan és hatékonyan használható a szabálytalan határvonalú,  tüdő-, gyomor- és  bél daganatoknál.

Az aranyat már régóta alkalmazzák rákos betegségek diagnosztizálására és gyógyítására. Például a prosztata rák elleni kezelések esetén egy rizsszem méretű aranyrög segítségével az orvosok azonosítani tudják a prosztata pontos pozícióját a kezelés során és a pontosabb helyzetmeghatározás lehetővé teszi a pontosabb sugárzási dózis beállítását a célzott területen.

Más esetekben az arany nanorészecskék úgy segítenek a daganat felfedezésében, hogy egyszerűen felgyülemlenek a rákos daganatokban, miután az azok körül elhelyezkedő, nagyobb áteresztőképességű, egészséges szöveteken áthaladnak. Így befecskendezés után az arany nanorészecskékhez csatolt erős rákellenes vegyületek közvetlenül és pontosan jutnak el a daganathoz, elkerülve az egészséges szöveteket.


Enhanced by Zemanta

Népszerű bejegyzések