Kövesse élőben az első magyar műhold útját!


Masat-1 (Magyar satelite) névre keresztelték azt a teljesen magyar fejlesztésű műholdat, aminek pályára állítását és útját az interneten is lehet követni.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 40 millió forintos fejlesztésből készült, 10 centiméteres élhosszúságú kocka alakú piko műhold tömege mindössze egy kilogramm.  A fejlesztés során a legnagyobb kihívás az volt, hogy olyan készüléket készítsenek, amelyik képes túlélni a felbocsátáskori rázkódást és alkalmazkodik a szélsőséges környezethez a világűrben, így egyaránt kiállja a széles hőmérsékleti tartományt és vákuumot a Földtől 2000 km magasságban. A cél, hogy a műhold legalább 3 hétig tudjon működni és folyamatosan kommunikálni a földi vezérlőállomással.

Watch live streaming video from eurospaceagency at livestream.com
A MaSat-1 az indítás után hetven perccel már földkörüli pályára áll és ez után öt órával  Magyarország fölé ér. A kilövésre a tervek szerint február 13-án, 11 és 13 óra között kerül sor. A startot és utána a műhold aktuális pozícióját egy erre a célra létrehozott weboldalon lehet követni.


Enhanced by Zemanta

Népszerű bejegyzések