A Cisco Connected Mobile Experience a Wi-Fi kliensek elhelyezkedésének elemzésével új szolgáltatásokat és felhasználói élményt nyújt


A Cisco Connected Mobile Experience néven bemutatta új, wifi alapú helymeghatározásra épülő adatelemző platformját, valamint a hozzá kapcsolódó alkalmazásfejlesztő készletet. A megoldással a wifi hálózatok üzemeltetői a felhasználó tartózkodási helyéből kiindulva, személyre szabott és hely-specifikus szolgáltatásokat és tartalmakat tehetnek elérhetővé.

A Cisco Mobile Experience a Cisco Unified Access megoldásának részeként elérhető Cisco Mobility Services Engine (MSE) helymeghatározási szolgáltatásaira és elemzési funkcióira épül, kiegészülve a közelmúltban felvásárolt ThinkSmart Technologies megoldásával. A Cisco elsősorban a turisztikai, vendéglátó-ipari, egészségügyi és az oktatási szektor, valamint a kereskedelem számára kínálja új megoldását.

A Wi-Fi technológiák már több mint egy évtizede velünk vannak, és napjainkban egyre fontosabbá válnak. A mobileszközök számának robbanásszerű növekedésével a vállalatoknak és az intézményeknek a vezetékes mellett ma már a vezeték nélküli rendszereket is biztonságosan és egyszerűen hozzáférhetővé kell tenniük. Emellett a nyilvános Wi-Fi hálózatok terén is jelentős változást érzékelünk. A repülőtereken, üzletekben, hotelekben, stadionokban, kórházakban, múzeumokban és sok más nyilvános és kereskedelmi létesítményben a vezeték nélküli hálózatokra kapcsolódó mobileszközök száma rohamosan növekszik. A Wi-Fi és a helyzetanalitika ötvözésével ugyanakkor új szolgáltatások alakíthatóak ki” – mutatott rá Darvas Benjamin, a Cisco hálózati technológiákért felelős üzletfejlesztési vezetője.

Több trend is a mobil üzleti lehetőségek térnyeréséről ad tanúbizonyságot – ez derül ki a Cisco Visual Networking Index (VNI) előrejelzésből is. A kutatás szerint 2016-ra közel 18,9 milliárdra nő a mobil kapcsolatok száma. A Wi-Fi kapcsolatra alkalmas eszközök száma pedig az ABI Research kutatóintézet várakozásai szerint 300 százalékkal nő 2015-ig, így világszinten elérheti a 2 milliárdot. Az ABI Research kutatói 2016-ig a Wi-Fi forgalom 34 százalékos növekedésére számítanak, vagyis négy év múlva a teljes Internet Protocol (IP) forgalom fele már Wi-Fi hálózatokon keresztül történik majd. Ez a növekedés és a többnyire zárt területeken belüli felhasználási mód új felhasználói elvárásokat támaszt a Wi-Fi hálózatokkal szemben.

A Cisco Connected Mobile Experienceről részletesebben:

A Cisco Wi-Fi alapú intelligens helyfüggő szolgáltatásokat nyújtó technológiája pontosabb információkat és tartalmasabb felhasználói élményt biztosít a hálózathoz csatlakozó eszközökön keresztül, mint a GPS-alapú készülékeken elérhető hagyományos alkalmazások.

A Cisco Mobility Services Engine egyebek között az alábbi új hálózati funkciókat kínálja:
  • Hálózati szolgáltatások felismerése – a WiFi hálózat üzemeltetői észlelik a mobil felhasználókat, számukra csatlakozási lehetőséget biztosíthatnak és kapcsolatba léphetnek velük.
  • Helyzetanalitika – valós idejű helyzetmeghatározás és kliensek mozgásának elemzése az archív adatok alapján.
  • Mobile Concierge (Mobil recepciós) funkció – lehetővé teszi a hálózat üzemeltetőinek, hogy a mobil eszközökön futó natív alkalmazásokon keresztül kapcsolatba lépjenek a felhasználókkal. A Cisco szoftverfejlesztő készletet (SDK) biztosít a Mobile Concierge funkcióhoz, megkönnyítendő a Cisco MSE-t használó alkalmazások és szolgáltatások fejlesztését. A Mobile Concierge egyúttal olyan platformot is kínál a vállalatoknak, mellyel közvetlenül az ügyfeleiket célzó marketingakciókat bonyolíthatnak.

Akik már használják a megoldást

Az atlantai Fernbank Természettudományi Múzeum új, ingyenesen elérhető alkalmazása egy paleontológus szakértelmével kíséri végig a látogatókat a múzeumon. A rendszer a múzeumon belüli tartózkodási hely függvényében hang és videó anyagokat, érintőképernyős játékokat, animációkat, szöveges és rajzos feladatokat kínál a látogatóknak, a helyes megoldásokért pedig jutalom is jár.
Ráadásul egy praktikus látogatói térképalkalmazással nem csak jobban tájékozódhatnak a múzeumban, hanem az aktuális programokról is bővebb információkat szerezhetnek. A látogatók mozgásmintáinak elemzésével az intézmény az igényeknek megfelelően alakíthatja a múzeum személyzetének létszámát és optimalizálhatja a létesítmény üzemeltetését.

A koppenhágai repülőtér az egyik legnagyobb nemzetközi légikikötő Skandináviában. A létesítmény és IT-szolgáltatója, a SITA cég a Cisco Advanced Location Analytics megoldását használják a nemzetközi terminál utasforgalmának elemzésére. Az így nyert adatok segíthetnek például az utasok kiszolgálásához szükséges biztonsági és reptéri személyzet aktuális létszámának meghatározásában, vagy annak feltérképezésében, hogy az utasok hol és milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe.






Népszerű bejegyzések