Emelkedő európai és fokozatosan csökkenő hazai munkanélküliség

Az Eurózónára vonatkozó 2012. decemberi - Eurostat által publikált - munkanélküliségi adat a Reuters elemzői konszenzusánál kedvezőbb lett (11,7%), a várt 11,9% helyett. 2010 júniusától hazánkban lassú ütemben ugyan, de szinte folyamatosan csökkent a munkanélküliségi ráta (2010 júniusához képest), összességében 0,4 százalékponttal, addig az időszak elején alacsonyabb európai ráta folyamatosan emelkedik.

Az EU 27 országára vonatkozó ráta (10,7%) csaknem elérte már a magyar szintet, az Eurózónára vonatkozó pedig már 2012 elején meghaladta azt és jelenleg csaknem 1 százalékponttal magasabb.

Forrás: Eurostat

A régiót adatait tekintve elmondhatjuk, hogy hazánkban fokozatosan csökken a munkanélküliségi ráta, míg a többi országban emelkedik a munkanélküliek aránya. Csehország (7,4%) és Lengyelország (10,6%) kivételével magasabbak a munkanélküliségi mutatók, mint hazánkban (10,9% - 2012 októberi adat), Lengyelországban egyértelmű emelkedő trend figyelhető meg az elmúlt néhány hónapban és már csak néhány tized százalékpontra van a fokozatosan csökkenő magyar rátától.

Forrás: Eurostat

A régióban a szlovák munkanélküliség a legmagasabb (14,5%), amely 3,6 százalékponttal meghaladja a hazai értéket, a bolgár ráta 1,5 százalékponttal magasabb a magyarnál, a lengyel pedig csaknem azonos szinten van.

 

 

Népszerű bejegyzések