Kalandozás a varázslatos cseppkőbarlangok és a hucul lovak birodalmában

Aktív turizmus az Aggteleki Nemzeti Park térségében
Barlangvilág
Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt területén található barlangok 1995 óta szerepelnek az UNESCO Világörökségi listáján. Ezen a területen található Magyarország leghosszabb cseppkőbarlangja, a közel 25 km hosszú Baradla-Domica-barlangrendszer, mely a legnagyobb turisztikai vonzerő a térségben.
A látogatók hangulatos barlangi koncertek-, vizes barlangi ágakba vezető overallos túrák során felfedezhetik a cseppkövekkel ékesített mélységek titkait. A vendégek az Aggteleki-karszt hat gyönyörű barlangját tekinthetik meg tíz különböző típusú és nehézségű túra keretein belül.
A naponta induló túrák bárki számára elérhetők a Baradla-barlang rövid-, és középtúráin, valamint a Rákóczi- és Vass Imre-barlangokban. Új kínálati elemként a közel egy évtizede megszűnt jósvafői rövidtúra a múlt évtől ismét látogatható.
A kihívásokat kereső, izgalmas túrák iránt érdeklődő „amatőr barlangászok" a Béke-, Kossuth-, és Meteor-barlangokban extrém túrák során fedezhetik fel a karsztvidék barlangvilágának szépségeit.
A látogatható barlangok az elmúlt évben teljes körű rekonstrukció keretében új, energiatakarékos, és a lámpaflóra kialakulását megakadályozó LED-es világítást kaptak, így a barlangokat korábban látogató vendégeknek is új élményben lehet részük. A világítás megújításával a cseppkövek szín- és formavilága sokkal intenzívebbé vált, így a megújulás valóban új megvilágításba helyezi a barlangvilágot.
Lovas turisztikai programok
Magyarország egyetlen hucul törzstenyészete az Aggteleki Nemzeti Parkban, Jósvafőn található. A hucul a Kárpátokban kialakult, az ősi vadlovakhoz, illetve a honfoglaló magyarok lovához genetikailag igen közelálló lófajta. A ridegen tartott ménes egész évben megtekinthető a Jósvafőtől mintegy 1 km-re északra található Gergés-lápai legelőkön, néhány példány pedig Jósvafőn, a Kúria épületében, valamint Szinpetriben, a vízimalom közelében látható.
Lovas programok igénybe vételére hátas lovakon és lovas kocsikon is van lehetőség. A vezetőszáras lovaglástól kezdve az akár több napos túralovaglásig, számtalan program szerepel a hucul lovasbázis kínálatában.
Bemutatóhelyek:
Művészetek Magtára – (MagtArt) Közép-Európa egyetlen természetművészeti központja (Bódvaszilas), Tájház (Jósvafő) , Kessler Hubert Emlékház (Jósvafő), Mohos-Ház (Kelemér)
Pista Bácsi Tájháza (Szögliget) , A Világ Legnagyobb Könyve (Szinpetri), Freskófalu (Bódvalenke)

Népszerű bejegyzések