2012-ben is jelentős aktívum halmozódott fel a magyar külkereskedelmi egyenlegben

A tavalyi év során hazánk exportjának volumene 0,9 százalékkal emelkedett, míg az importé nem változott a 2011-es évhez képest – áll a KSH legfrissebb tájékoztatójában. A kivitel értéke a január-decemberi időszakban jelentősen meghaladta a behozatal értékét, így a külkereskedelmi mérleg aktívuma 1 971 milliárd forintot (6,8 milliárd eurót) tett ki 2012-ben.
Forrás: KSH
Az árufőcsoportok közül egyedül a gépek és szállítóeszközök kategóriában nem sikerült exportteljesítményünket növelni: ezen termékek kivitelének volumene 3,3 százalékkal esett vissza a tavalyi évben, míg a behozatal volumene 0,5 százalékkal mérséklődött a 2011-es évhez képest. A visszaesés mögött főként a híradás-technikai, hangrögzítő és –lejátszó készülékek kivitelcsökkenése állt. A közúti járművek és általános rendeltetésű ipari gépek, az energiafejlesztő gépek és berendezések exportvolumene azonban jelentősen emelkedni tudott.
A feldolgozott termékek mindkét irányú kereskedelme igen dinamikusan bővült a tavalyi év során: a kivitel volumene 6,3 százalékkal, a behozatalé 3,5 százalékkal emelkedett 2012-ben a bázisidőszakhoz képest. Elsősorban a vegyipar és közúti járműgyártás kereskedelme növekedett kiemelkedően, de a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek, a gumigyártmányok és a szakmai, tudományos ellenőrző műszerek kivitele is erős emelkedést mutatott.
Az energiahordozók importjának volumene 2011-hez képest 5,3 százalékkal esett vissza a tavalyi évben. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek exportjának volumene 4,9 százalékkal emelkedett, míg importunk ezen árufőcsoportban 5,9 százalékkal csökkent.
Az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 0,9 százalékkal, a behozatalé 1,9 százalékkal emelkedett a tavalyi év során. Külkereskedelmi többletünk ezen országokkal szemben 2 695 milliárd forintot tett ki, amely 184 milliárd forinttal kevesebb a 2011-ben mért értékhez képest.
Az EU-n kívüli országokkal szemben az export volumene 0,8 százalékos növekedést, míg az import volumene 4,5 százalékos csökkenést mutatott. Ezzel külkereskedelmi mérlegünk egyenlege javult ezen országokkal szemben: a passzívum mértéke a tavalyi évben 724 milliárd forint volt, amely 177 milliárd forinttal kevesebb a 2011-ben regisztráltnál.

Népszerű bejegyzések