Az egyetemes magyar irodalom két korszakos alkotója az Ernst Múzeumban

Az egyetemes magyar irodalom két korszakos alkotója az Ernst Múzeumban
Az egyik legjelentősebb mai erdélyi költő, Balla Zsófia és a szlovákiai magyar irodalom megújítója, Grendel Lajos lesz jövő pénteken a Tükör által homályosan című kiállítás vendége. Az esemény különlegessége, hogy betegsége óta Grendel Lajossal csak ritka alkalmakkor találkozhat személyesen is a közönség.  
 
„A boldogság csak utóérzete valaminek" (G.L.)
„a vonásokon, a jellem csont-rajza/fehéren átdereng, mint pecsétnyom" (B.Zs.)
A Kolozsváron született költő, esszéíró Balla Zsófia „poétikáját – írta róla Visky András -  át- meg átszövi egy rejtett és rejtélyes, esztétikain túli, etikai, és egy etikain túli, vallási dimenzió". Munkásságát 1992-ben Déry-jutalommal, 1994-ben Soros–életműdíjjal, 1996-ban József Attila-díjjal,  2002-ben Salvatore Quasimodo Különdíjjal, 2003-ban Palládium-díjjal, 2008-ban A Magyar Köztársaság Babérkoszorújával ismerték el. A Szépírók Társasága egyik alapítója. „Az egyik legjelentősebb mai erdélyi költő, annak dacára, hogy évek óta jobbára Magyarországon él".
Grendel Lajos író Léván született. 1990-ben József Attila-díjat, 1999-ben Kossuth-díjat, 2006-ban Castel Goffredo városának Giuseppe Acerbi díját, 2007-ben Márai Sándor-díjat, 2005-ben a Szépírók Társasága díját és Magyar Művészetért Díjat, 2003-ben a legmagasabb szlovák állami díjat, a Pribina Kereszt első fokozatát is megkapta. A Kalligram Kiadó egyik alapítója, egyetemi tanár, a szlovákiai magyar irodalom megújítója és egyik legjelentősebb képviselője.
2013. április 5., PÉNTEK 18 ÓRA
„A szem tekintete" IV.
Irodalmi est Balla Zsófiával és Grendel Lajossal
A TÜKÖR ÁLTAL HOMÁLYOSAN CÍMŰ KIÁLLÍTÁS TÁRSMŰVÉSZETI PROGRAMJA
Moderátor: Lévai Balázs

Népszerű bejegyzések