Az idei év első hónapjában is jelentős aktívum halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegben

2013 januárjában a kivitel volumene 0,9 százalékkal, a behozatalé 3,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Hazánk exportjának értéke 1 890 milliárd forint, az importé pedig 1 793 milliárd forint volt, így a külkereskedelmi mérleg aktívuma az év első hónapjában 97 milliárd forintot (316 millió eurót) tett ki.
Az árufőcsoportok szerinti bontást tekintve a legnagyobb részaránnyal rendelkező gépek és szállítóeszközök kategóriában 2012 januárjában a kivitel volumene csak kismértékben (0,2 százalékkal), míg a behozatalé jelentősebben, 1,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A híradás-technikai hangrögzítő- és lejátszó készülékek kivitele nagymértékben visszaesett, míg a villamos gép, készülék és műszer, az általános rendeltetésű ipari gép, valamint a közúti jármű kategóriák kivitele jelentősen növekedett.
A feldolgozott termékek kivitelének volumene 4,6 százalékkal, behozatalának volumene pedig 4,9 százalékkal volt magasabb a tavalyi év azonos időszakában regisztrált értéknél. A főcsoporton belül a legdinamikusabban a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek, valamint a gumigyártmány és színesfémek exportvolumene növekedett.
Az energiahordozók importjának volumene igen nagymértékben, 20,4 százalékkal bővült; az emelkedés mögött nagyrészt a kőolaj és kőolajtermékek behozatalának elszámolás-technikai okok miatt bekövetkezett volumennövekedése állt. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek exportjának volumene 7,1, importjának volumene pedig 1,1 százalékkal volt alacsonyabb 2012 januárjához képest.
Az idei év első hónapjában az EU országai felé kivitelünk volumene 1,3 százalékkal, az onnan származó behozatalunk volumene pedig 1,2 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakában regisztrált értéknél. A külkereskedelmi mérleg aktívuma ezen országokkal szemben 277 milliárd forintot (943 millió eurót) tett ki, amely 11 milliárd forinttal (77 millió euróval) több a tavalyi év azonos időszakában elért többletnél.
Az EU-n kívüli országokkal szemben a kivitel volumene 0,3 százalékkal, míg a behozatalé ennél sokkal jelentősebb mértékben, 7,6 százalékkal növekedett, aminek hátterében részben az energiahordozók importjának növekedése állt. A külkereskedelmi mérleg hiánya 180 milliárd forintot (627 millió eurót) tett ki, amely 23 milliárd forinttal (118 millió euróval) több a tavaly januári hiánynál.

Népszerű bejegyzések