Globális chiphiány lassíthatja a pénztárgéprendelet teljesítését

A Kormány tegnapi pénztárgépekkel kapcsolatos bejelentésére az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége is reagált. Az érdekvédelmi szervezet amellett, hogy üdvözli a pénztárgépenkénti 50 000 forintos támogatást, amelyet a tényleges vásárláskor és nem adókedvezmény formájában fog nyújtani a kormány, a változatlanul fennálló nehézségekre is szeretné felhívni a figyelmet. A határidő kapcsán Laufer Tamás elnök elmondta, hogy továbbra is az év végi határidőt tartja biztosan teljesíthetőnek, mert a tömeges megrendelések miatt jelenleg globális chiphiány lassíthatja a beruházásokat. Emellett a túl rövid határidő miatt jelentős áremelkedésre is számít a szakember, szerinte a korábban kalkulált 70 000 forintos pénztárgépenkénti ár a túlfeszített ütemezés okozta piaci nyomás miatt akár megduplázódhat.
Mint ismeretes, az IVSZ már a rendelettervezeti szakaszban jelezte, hogy a pénztárgép beruházásokra  http://ivsz.hu/hu/hirek-es-esemenyek/hirek/ivsz-hirek/2012/11/IVSZ-penztargep állami támogatást tart szükségesnek. A határidőkkel kapcsolatos várható problémákra is már a rendelet megjelenésének másnapján http://ivsz.hu/hu/hirek-es-esemenyek/hirek/ivsz-hirek/2012/12/penztargep-tarhatatlan-hatarido-121219 közleményben hívta fel az illetékesek figyelmét. Folyamatos szakmai egyeztetéseket hívott össze az illetékesek – köztük Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) informatikai szakfőigazgatójának – részvételével. 

A Magyarországon üzemelő mintegy 250 000 pénztárgépből az IVSZ számításai szerint legalább a 80%-át kell az új előírások miatt lecserélni.


Népszerű bejegyzések