Konferencia és könyvkiállítás a vasútfejlesztésről


A MÁV Zrt. VMMSzK Dokumentációs Központ és Könyvtár ankétot és hozzá kapcsolódóan könyvkiállítást szervezett 2013. március 27-én, szerdán. A nagy érdeklődéssel övezett konferencia témája „A vasúti közlekedés fejlesztése Európában és Magyarországon" volt. 

Pál László, a MÁV Zrt. általános vezérigazgató-helyettese a rendezvény megnyitó beszédében elmondta: az 1951-ben megalakult, ma MÁV Zrt. VMMSzK Dokumentációs Központ és Könyvtár mintegy 30 éve rendszeresen tart évente könyvbemutatót előadásokkal egybekötve. A könyvtár összesen 40 ezer kötetből álló kollekciója a vasúti közlekedés valamennyi szakterületére kiterjed, és több mint 100 folyóiratot is magában foglal, köztük valamennyi jelentős külföldi vasúti kiadvánnyal. A vezérigazgató hozzátette: a Dokumentációs Központ és Könyvtár nyilvános könyvtár, tehát minden érdeklődő előtt nyitva áll.

A konferencián Alscher Tamás, a Nemzeti Közlekedési Hatóság főosztályvezetője a vasúti piac EU szabályozásának fejlődéséről és jövőképéről tartott előadást, kezdve az Európai Unió 90-es években megszületett törekvésétől, hogy piacalapúvá tegye és egységes szabályozás alá vonja az európai vasúti piacot. Bessenyei György, a European Investment Bank közlekedési szakértője a kohéziós tagállamok hagyományos vasúti hálózatra fordított beruházásait hasonlította össze előadásában, kitérve arra is, milyen költségtényezők befolyásolják azokat. A szakember szerint bizonyos új technológiákkal javíthatóak az üzemeltetési feltételek és növelhető az ügyfelek elégedettsége, akár költséges infrastruktúra beruházások nélkül, erre jó példa a Vonatinfó Magyarországon, és a fedélzeti utastájékoztatási rendszer Szlovákiában. A konferencia végén Köller László, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ osztályvezetője vázolta fel a főbb vasútfejlesztési irányokat a Nemzeti Közlekedési Stratégia tükrében.

Az ankétot követően az érdeklődők megtekinthették a könyvtár közlekedéspolitikai, statisztikai, gazdasági, infrastruktúrához, valamint járművekhez kapcsolódó könyveiből, vasúttörténeti kiadványaiból és folyóirataiból összeállított kiállítást. A helyszínen a MÁV Zrt. kiadásában megjelent könyveket meg is lehetett vásárolni.


Népszerű bejegyzések