1,1 százalékkal csökkent az ipari termelés tavaly februárhoz képest - erős szezonális és munkanap hatás torzítja a képet az ipar teljesítményéről

Az előző év azonos időszakához képest - a munkanappal kiigazított adatok szerint - a hazai ipari termelési 1,1 százalékkal csökkent, míg az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok alapján az ipari termelés volumenindexe 0,3 százalékos növekedést mutat.
A nyers adatok az egy évvel ezelőtti szinthez képest az ipari kibocsátás 5,4 százalékos visszaesését mutatják, a nagymértékű csökkenés oka részben a szökőnaphatás illetve a tavalyinál enyhébb februári időjárás volt, részben pedig a híradás-technikai berendezések és az elektronikus cikkek iránti kereslet csökkenése.
Az ipari ágazatok közül 2012 februárjához képest a bányászat kibocsátása 25 százalékkal, az energiaiparé pedig 18,5 százalékkal csökkent; ez utóbbi főként a tavalyinál lényegesen melegebb időjárásnak tudható be. A feldolgozóipar termelése 4,3 százalékkal esett vissza; az ágazat 13 alága közül négyben regisztráltak emelkedést, ezek közül az egyik a nagy súlyú járműgyártás volt (4,4 százalékos bővülés). A másik két jelentős alágban ezzel szemben csökkent a kibocsátás: a számítógép, elektronikai és optikai termékek gyártása 18,3 százalékkal, az élelmiszer, ital és dohánytermék termelése pedig 2,5 százalékkal esett vissza.
Az értékesítési oldalt tekintve, az ipari export februárban 2,1 százalékkal, a belföldi értékesítés pedig ennél jelentősebb mértékben, 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar ágazatai közül a kivitel a nagy súlyú járműgyártás terén 6,2 százalékkal növekedett, a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártásának exportértékesítése azonban 18,5 százalékkal csökkent. A feldolgozóipar belföldi értékesítése 7,1 százalékkal esett vissza.
A magyar régiók közül kettőben tapasztaltak ipari termelés-növekedést, ezek közül a dél-alföldi régió kibocsátásnak bővülése kiemelkedő (22,1 százalék). A többi régióban a kibocsátás visszaesésének mértéke 4,5 és 8,4 százalék között szóródott.
Az összes rendelésállomány egy korábbi nagy tételnek köszönhetően 30,3 százalékkal volt magasabb az egy évvel ezelőtti szinthez képest, az új rendelések állománya ezzel szemben 9,3 százalékos csökkenést mutat.

Népszerű bejegyzések