A "kommersz" szeszesitalok adózási megkülönböztetése nem ütközik az uniós jogba


Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a jövedéki adóról szóló törvényt. A kormány álláspontja szerint a Bizottság által vitatott magyar jogszabályhely teljes mértékben megfelel a közösségi jognak.
Az Európai Bizottság 2013. április 26-án kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben az alkoholtermékek jövedéki adójával összefüggésben. A testület úgy látja, hogy Magyarország jogtalanul alkalmaz két különböző adókulcsot az etil-alkoholból készült termékekre, hiszen az Európai Unió a minimum adószint meghatározása mellett csak egyetlen adókulcs alkalmazását teszi lehetővé.
A magyar kormány álláspontja szerint azonban komoly egészségügyi kockázatot jelent az alkohol-fogyasztás, ezen belül kiemelten a finomszesz és mesterséges aromák felhasználásával készült, úgynevezett „kommersz" szeszes italok nagy mennyiségű fogyasztása.
Az intézkedés szükségességét indokolta, hogy a „kommersz" szeszes italok előállítási költsége csak töredéke a tiszta növényi párlatok előállítási költségének, így kiskereskedelmi áruk is kedvezőbb. Ez a körülmény a magyarországi alkoholfogyasztási szokásokat a „kommersz" szeszes italok nagyobb mértékű fogyasztása irányába befolyásolta, az alacsonyabb ár pedig a kereslet-növekedés irányába hatott.
A differenciált adómérték bevezetése a „kommersz" italok esetében a fokozott egészségügyi kockázatára való tekintettel az egész társadalom érdeke. Az új szabályozás az olcsó, mesterséges aromák felhasználásával készült szeszes italok árát növeli, ezáltal csökkentve a lakosság etil-alkohol fogyasztását. Az uniós jog is különbséget tesz minőségi alapon az egyes alkoholfajták között, így az etil-alkoholok magyarországi eltérő adómértéke sem ütközhet uniós jogba.
A fentiekre tekintettel Magyarország kész arra, hogy szükség esetén álláspontját a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Bíróság előtt is megvédje.

Népszerű bejegyzések