A német vállalatok többsége újra Magyarországot választaná

Javult hazánk gazdasági helyzetének megítélése a német vállalatvezetők körében, és erősödött a német vállalatok Magyarország iránti elkötelezettsége is: a befektetők 73 százaléka újra Magyarországot választaná befektetése helyszínéül. A vállalatok elégedettek a végbement munkajogi reformmal, amellyel Magyarország régiós összehasonlításban a legjobbnak ítélt országok közé tartozik.
A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idei konjunktúrajelentésében több mutató tekintetében is jelentősen javult Magyarország megítélése a német befektetők körében. A vállalatvezetők átlagon felülinek értékelik a munkajog rugalmasságát, amely egyértelműen a tavaly nyáron életbe lépett új Munka Törvénykönyvének köszönhető. Szintén kiemelten magas értékelést kapott a hazai infrastruktúra fejlettsége,a munkavállalók képzettsége, termelékenysége, valamint a beszállítói háttér. A német vállalatok elismerően nyilatkoztak a Kormány bürokráciacsökkentő intézkedéseiről, valamint az ezzel kapcsolatos párbeszédről, a vállalatok képviselőinek konzultációba való bevonásáról. A német cégek a közigazgatás munkájával elégedettek, ezen a téren Magyarország régiós versenytárainál jobban teljesít.
A Kormány a 2012-es évet német viszonylatban eredményes évnek értékeli. A Németországgal lebonyolított áruforgalom átlagot meghaladó mértékben növekedett tavaly, a Németországba irányuló magyar kivitel először haladta meg a 20 milliárd eurót, ami több mint Magyarország teljes, EU-n kívüli országokba irányuló exportja. Az MNB adatai szerint a Magyarországra irányuló külföldi működőtőke állománya 2012-ben szintén túllépte a 20 milliárd eurót.
Magyarország eddig is és a jövőben is kiemelt gazdasági partnerként tekint Németországra. A magyar kormány nagy hangsúlyt helyez a német érdekeltségű vállalatokkal folytatott párbeszédre, és a német féllel együtt tovább dolgozik azon, hogy növelje az elégedettséget az üzleti környezetben. A nagy átalakítások után a stabilitás és kiszámíthatóság időszaka következik, amely a két ország partneri viszonyát erősítheti. A nemzetgazdasági miniszter első külföldi útja is Németországba vezet, Varga Mihály kétnapos berlini látogatásán többek között találkozik a legfontosabb gazdasági szervezetek, valamint a magyarországi német befektetők képviselőivel is.

Népszerű bejegyzések