Akció van! - Bencsik Orsolya az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján

Bencsik Orsolya, az Akció van! című prózakötet szerzője képviseli Magyarországot az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválján (EEF), melyet 2013. április 18–21. között rendeznek meg Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kísérőprogramjaként.
 
Az esemény alkalmat kínál az ismerkedésre a mai Európa fiatal irodalmi tehetségeinek egymással, a közönséggel és persze a kiadókkal is, megnyitja az újabb nyelveken való megjelenés és hasonló további találkozók lehetőségeit.
Az Akció van! 2012-ben jelent meg a JAK-füzetek sorozatában. A könyv a család témája mentén szerveződik: a családnarratíva lehetőségeire kérdez rá. Utaztató novellákról van szó, melyekben a szereplők különböző terekben próbálják megtalálni önmagukat, identitásukat, illetve otthonosságukat és normalitásukat. A családi és a történelmi traumák szándékolt kibeszélése mellett a nosztalgia valamint a felfedezés, a rácsodálkozás és rádöbbenés finom és kevésbé finom szálaira bukkanunk a novellákban. Az elbeszélések földrajzi tájai a Vajdaság (a bácskai táj és a vidék, a falusi közösség), Magyarország és a „nagyvilág" távoli pontjai.
Bencsik Orsolya 1985-ben született Topolyán. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarán filozófia–magyar szakon diplomázott, jelenleg a Modern Magyar Irodalom Tanszék Doktorandusza. Korábban verset, prózaverset, újabban novellát, esszét, kritikát és tanulmányt ír, szerbről magyarra fordít. Első, vegyes műfajú Kékítőt old az én vizében (2009, Forum, Újvidék) című kötetéért Sínkó Ervin-díjban részesült. A Symposion folyóirat egyik szerkesztője. Az Akció van! című második kötete 2012-ben jelent meg a JAK és a Prae.hu, valamint az újvidéki Forum Kiadó társkiadásában, mely ugyanabban az évben elnyerte a legjobb vajdasági prózakötetnek járó Szirmai Károly Irodalmi Díjat.
A kötethez készült videó itt tekinthető meg, további részletek pedig a József Attila Kör honlapján.

Bencsik Orsolya a következő programokon vesz részt a fesztivál keretében.
Április 19. péntek, 14.30–16:00
Európai Írótalálkozó az EurópaPontban
Integráció és dezintegráció a családok és az államok szintjén
Rebekka Bremmer (Hollandia), Jessica Gregson (Skócia), Daniel Mezger (Svájc), Laila Sognnæs Østhagen (Norvégia), Zośka Papużanka (Lengyelország), Bencsik Orsolya (Magyarország)
Vezeti: Bán Zsófia
Április 20. szombat, 14.30–16.00
Pódiumbeszélgetések az elsőkönyves szerzőkkel
Házigazda: Gács, Anna
Résztvevők: Bencsik Orsolya (Magyarország), Rebekka Bremmer (Hollandia), Tommaso Giagni (Olaszország), Stanka Hrastelj (Szlovénia), Mária Modrovich (Szlovákia), Aki Ollikainen (Finnország), Laila Sognnæs Østhagen (Norvégia), Louiza Papaloizou (Ciprus), Anna Weidenholzer (Ausztria), meghívott vendég: Arno Camenisch (Svájc)
  
További információk:

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja a 20. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon
Millenáris, 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16–20.
Nyitva tartás:
 2013. április 18. 12.00–19.00
 2013. április 19. és 21. 10.00–19.00
 2013. április 20. 10.00–20.00

Népszerű bejegyzések