Újabb közvetlen vonatpár Kaposvár és Budapest között

Több közvetlen vonat Budapest és Kaposvár között, ingyenes internetelérés az InterCity-vonatokon, a javuló pályaállapotokból adódóan pontosabb vonatok, továbbá komfortosabb IC-kocsik állnak majd a megyeszékhely utasainak rendelkezésére. Várható továbbá jövőre avasútállomás nagyszabású rekonstrukciója is.
Újabb közvetlen vonat közlekedik a 2013/14 évi menetrendi évben, azaz december 15-től Kaposvár és a főváros között mindkét irányba, a MÁV-START és a horvát vasút megállapodása alapján. Az új InterCity-vonatpár Budapest és Zágráb között jár majd Kaposvár érintésével. A vonat közlekedtetésével nemcsak a somogyi megyeszékhely és a főváros között lesz újabb, átszállás nélküli vasúti kapcsolat, hanem közvetlen eljutási lehetőség lesz a megye és a szomszédos horvát régió között is. A vonat Budapestről várhatóan kora délután, Kaposvárról pedig kora este indul magyar és horvát InterCity-kocsikkal, amelyek komfortos, légkondicionált, hangszigetelt és kényelmes utazási körülményeket biztosítanak. A jelenleg is közlekedő, közvetlen vonatok (a fővárosból késő délután indulva a somogyi megyeszékhelyre, és vissza a reggeli órákban) maradnak a menetrendváltás után, 2013. december 15-ét követően is.
Május végétől a kaposvári utasok számára az InterCity-vonatokban elérhető lesz az ingyenes wifiszolgáltatás, így a menetidőt hasznosan, munkavégzéssel, vagy akár szórakozással, levelezéssel, közösségi oldalak látogatásával is eltölthetik az utasok. A vezeték nélküli internet minden IC-vonatbaningyenesen vehető igénybe.
A vasúttársaság szakemberei a kaposvári utasok komfortérzetének javítása érdekében felmérik a város vasúti közlekedésében részt vevő IC-kocsik műszaki állapotát, és megszűntetik a műhelyekben a rongálásokból illetve a járművek életkorából és kihasználtságából adódó hiányosságokat. Ez jelentheti szükség esetén azüléshuzatok, ablaküvegek cseréjét, a mellékhelyiségek teljes körű felújítását, illetve a hiányzó eszközök pótlását. Ezen felül az itt közlekedő vonatokon az országban elsőként papír alapú fejtámlahuzat-védőket kapnak az ülések, ami szintén hozzájárul az utazási közérzet javításához.
Javítják jelenleg a Kaposvárt Budapesttel összekötő vasúti pálya állapotát, ennek köszönhetően egy hónapon belül az érintett szakaszon nő a megengedett sebesség, és visszaáll a menetrend szerinti vasúti közlekedés. További pályakorszerűsítés, karbantartás is várható a somogyi megyeszékhelyt a fővárossal összekötő vasútvonalak érintettségében, ezeknek már folyamatban van az előkészítése. A pályafelújítási munkálatok eredményeképpen csökken a vonatok menetideje, így versenyképesebbé válik a vasúti közlekedés.
Kaposvárt is érinti a MÁV Zrt. állomásfejlesztési és integrált ügyfélszolgálati fejlesztési programja, amelynek köszönhetően a vasútállomás nagyszabású rekonstrukciója valósul meg, a műemléki értékek megőrzése mellett. Az állomáson Kormányablak is létesül majd 300 négyzetméter területen. A belső, utasforgalmi terek úgy kerülnek kialakításra, hogy azok az önkormányzat által tervezett intermodális csomópont kialakításával összhangban legyenek. Az ütemterv szerint a kivitelezés előreláthatóan – a tervezést és engedélyeztetést követően – 2014 nyár elején indulhat, és 2015 nyarára fejeződhet be.

Népszerű bejegyzések