2013 első negyedévében elmaradtak beruházások az előző év első negyedévéhez képest

A KSH legfrissebb adatai a beruházások csökkenését mutatják a magyar gazdaságban. Az előző év azonos időszakához képest a visszaesés mértéke 2013 első negyedévében 8,7 százalék volt, negyedéves alapon pedig – a szezonálisan kiigazított adatok szerint – 3,8 százalékos mérséklődést regisztráltak.
A nagyobb nemzetgazdasági súllyal rendelkező ágazatok közül a szállítás, raktározás szegmensben 2013 első negyedévében 4,7 százalékkal maradt el a beruházások volumene az előző év azonos időszakához képest, míg az ingatlanügyek beruházásainak volumene 19,7 százalékkal volt alacsonyabb, amely a lakásépítések csökkenése miatt következett be. A kereskedelem, gépjárműjavítás szektorban 10,4 százalékos visszaesést mértek.
A nemzetgazdasági beruházásokban egyharmad súlyarányt képviselő feldolgozóipari beruházások volumene az elmúlt két és fél évben tapasztalt jelentős növekedés után 13,2 százalékkal visszaesett az egy évvel ezelőtti szinthez viszonyítva. Az ágazaton belül a nagy súlyú gyógyszergyártás és járműipar esetében főként a tavalyi erős beruházási kedv – azaz a magas bázis – miatt csökkent a beruházások értéke.
Forrás: KSH
Hét nemzetgazdasági alágazatban a 2013. január-március időszakban az előző év első negyedévéhez képest magasabb volt a beruházások volumene. Ezek közül a legdinamikusabb bővülés a bányászat, kőfejtés ágazatban következett be, ahol egy egyedi beruházás következtében 81,2 százalékkal nőtt a beruházási volumen. A víz-és hulladékgazdálkodás terén szintén jelentős, 38,7 százalékos volt a növekedés a tavalyi első negyedévhez képest, a víztisztítási és csatornázási projekteknek köszönhetően. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágazat beruházásainak 34,7 százalékos növekedését az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek és katasztrófavédelmi fejlesztések segítették.

Népszerű bejegyzések