Az év első két hónapjában 284 milliárd forintos aktívummal zárt a külkereskedelmi mérleg

A KSH legfrissebb gyorstájékoztatója szerint az idei év első két hónapjában a kivitel volumene 0,3 százalékkal, a behozatalé pedig 2 százalékkal növekedett az elmúlt év azonos időszakához képest. A kivitel értéke 3 812 milliárd forintot (13 milliárd eurót), a behozatalé pedig 3 528 milliárd forintot (12,1 milliárd eurót) tett ki; ezzel jelentős, 284 milliárd forintos (956 milliárd eurós) aktívum halmozódott fel külkereskedelmi mérlegünkben január-február során.
Forrás: KSH

Az árufőcsoportok közül a nagy súllyal rendelkező gépek és szállítóeszközök kategóriában mind az export-, mind pedig az importvolumen 1,2 százalékos csökkenést mutatott az egy évvel ezelőtti szinthez képest. Az árufőcsoporton belül a jelentős híradás-technikai hangrögzítő és –lejátszó készülékek mindkét irányú forgalma csökkent, míg a közúti járművek exportja és az irodagép és gépi adatfeldolgozó eszközökkivitele nagymértékű növekedést mutatott. A gépek- és szállítóeszközök kereskedelmének volumencsökkenésével szemben az árufőcsoportok között szintén jelentős súlyú feldolgozott termékek mindkét irányú forgalma jelentősen meghaladta az egy évvel ezelőtti szintet: a kivitel volumene 4,7 százalékkal, a behozatalé pedig 5,0 százalékkal emelkedett az idei év január-februári időszakában. Dinamikusan bővült a főcsoporton belül a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek, a szerves vegyi termékek, a műanyag alapanyagok, valamint a színesfémek exportja. Az energiahordozók importvolumene mintegy tizedével növekedett a tavalyi évhez képest, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek mindkét irányú forgalma jelentősen csökkent: az árufőcsoport kivitelének volumene 5,4 százalékkal, behozatalának volumene pedig 4,1 százalékkal esett vissza.
Külkereskedelmünkben továbbra is meghatározó súllyal rendelkeznek az uniós tagállamok: 2013 első két hónapjában az euróban mért exportunk 77 százaléka irányult az EU területére, míg behozatalunknak 68 százaléka származott az Unióból. A kivitel értéke 10 000  millió eurót, a behozatalé pedig 8 216 millió eurót tett ki; külkereskedelmi mérlegünk aktívuma így ezen országokkal szemben 1 784 millió euró volt a 2013. január-februári időszakban, amely 113 millióval magasabb az előző év azonos időszakában elértnél. Az unió államai közül a régi tagállamok vonatkozásában a kivitel euróban mért értéke 2,8 százalékkal, a behozatalé 0,6 százalékkal nőtt, míg az új tagállamok felé irányuló exportunk 0,7 százalékos csökkenést, importunk pedig 1,5 százalékos növekedést mutatott.
Az EU-n kívüli országok felé irányuló kivitelünk értéke a tavalyival megegyező összeget, 3 023 millió eurót tett ki az év első két hónapjában, míg a behozatal értéke 7,1 százalékkal, 3 851 millió euróra emelkedett. Ezzel a külkereskedelmi hiányunk ezen országokkal szemben 824 millióra növekedett, amely 257,4 millió euróval több a tavalyi év első két hónapjában mértnél.


Népszerű bejegyzések