Bioterrorizmusra is felkészülve - Nemzeti Biztonsági Laboratórium - képgaléria

A magyar kormányok és az Európai Unió együttesen támogatta a „Magyarország fertőző betegségekkel szembeni járványügyi biztonságának megőrzése és fejlesztése" című PHARE projektet. A program fő célkitűzése Magyarország fertőző betegségekkel szembeni járványügyi biztonságának megőrzése és fejlesztése, a gyors reagáló képesség diagnosztikai feltételeinek biztosítása rendkívüli események, veszélyhelyzetek (pl. bioterrorizmus) esetére is, továbbá az ország kapuőr szerepének erősítése az egész Európai Unió számára.
A projekt keretében került sor az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) által üzemeltetett Nemzeti Biztonsági Laboratórium (NBL) kialakítására. A teljes mértékben magyar tervezők, beruházók és kivitelezők által létrehozott laboratórium az egyetlen ilyen közegészségügyi célú létesítmény Közép-Európában, és hasonló az egész Európai Unióban is csak néhány országban működik.
A beruházás során az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala (OTH) egy régi épület alapjain épített egy teljesen új létesítményt, új funkciókkal. Az orvos szakmai háttér biztosításában elévülhetetlen szerepet játszott néhai prof. Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ virológusa. Az ő javaslatai alapján készítették el a magyar mérnökök a kiviteli terveket, illetve fordítottak gondot a különleges megoldásokat igénylő kivitelezésre.
A beruházást követően a sikeres próbaüzem után az OTH a létesítményt az OEK-nek adta át üzemeltetésre. A Nemzeti Biztonsági Laboratórium a mai formájában több mint 5 éve működik hazánk járványügyi biztonságának szolgálatában.

Népszerű bejegyzések