Gödöllőn az Európai Királyi Kastélyok vezetői

Múlt héten tartotta éves közgyűlését az Európai Királyi Kastélyok Szövetsége a gödöllői kastélyban. A szervezet elnöke, Catherine Pégard, aki a versailles-i kastély igazgatója.
Az elnök asszony elmondta, hogy az éves közgyűlést minden évben más helyszínen rendezik, tavaly a Rosenborg kastély Koppenhágában volt a házigazda, idén pedig a Gödöllői Királyi Kastély.
„Nagyon örülök, hogy Gödöllőn tartottuk a tanácskozást, szép környezetben remek szervezés mellett zajlott a rendezvény. Sikeres és eredményes volt az összejövetel, meghatároztuk az elkövetkező évek számos fontos szakmai találkozójának témáját, melyeken a tagok szakmai képviselői cserélik ki tapasztalataikat. Új taggal, a varsói királyi kastéllyal bővült a szervezet, és mivel tisztújító közgyűlés volt, az új elnökség is megválasztásra került. Örömteli, hogy a gödöllői kastély aktív tagja a szervezetnek és az igazgató úr révén az elnökség munkájában is részt vesz.
A gödöllői kastély nagyon szép és látható, hogy mennyi munka van a felújításban, aminek csodálatos az eredménye, látható, hogy hova jutott a felújítás az elmúlt közel 20 év alatt. Jó lenne, ha folytatni lehetne a felújítást és jutna forrás a még fel nem újított részekre is." – mondta Catherine Pégard, a szövetség elnöke.

Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója elmondta, hogy a rendezvényen az európai királyi kastélyok vezetői vettek részt, akik közül többen először jártak Magyarországon.
„Megtisztelő, hogy a rendezvénynek a gödöllői kastély adhatott otthont. Mindenkinek nagyon tetszett a kastély, sokuk szemében a jó értelemben vett meglepettséget is fel lehetett fedezni. A közgyűlés a megszokott körülmények között zajlott, stílszerűen a lovardában tartottuk, így Európa vezető politikusai után Európa kiemelt kastélyainak vezetői is ott tanácskoztak.
Komoly elismerés, hogy mi lehettünk a házigazdák. Azt azért tudni kell, hogy a gödöllői kastély számos nagy, világhírű partner mellett kicsinek minősül. A nagy kastélyok több milliós látogatószámával nem is lehet vetekedni. Rendkívül hasznos, hogy egyenlő partnerként tudunk együttműködni ezekkel a kiemelt örökségvédelmi és turisztikai helyszínekkel. Mindig is azt hangoztattam, hogy nekünk nagyszerű lehetőség az együttműködés ebben a szakmai szervezetben arra, hogy tanuljunk tőlük. Ennek számos eredménye látható és elérhető a kastélyban és örömmel teszem hozzá, hogy vannak olyan elemek, amiben számos partner előtt járunk. Ilyen pl. az akadálymentesítés vagy az audio guide-unk 10-nél is több nyelvű kínálata.
Számos fontos témát áttekintettünk. A Kultúrpont Iroda - mely az EU kultúra programjának hivatalos magyarországi koordinátora – szakértői tájékoztattak bennünket az új 2014-2020 költségvetési ciklus lehetséges kulturális, örökségvédelmi pályázatairól. A konkrét kiírások megjelenését követően a szövetség ismét nyújt be pályázatokat, mely a tagok kooperációját segíti, mint ahogy erre volt már példa az elmúlt években."

„Egyeztettük azoknak az ún. technikai találkozóknak a témáját, melyek köré a következő évek szakmai együttműködését építjük. Idén még két ilyen találkozó lesz, szeptemberben ismét itt Gödöllőn találkoznak azok a munkatársak, akik a közösségi média és az internet használat kapcsán osztják meg tapasztalataikat egymással. Az látható, hogy mindenkiben rengeteg kérdés van ezek használatáról, a tapasztalatok mellett, ugyanis kiemelt örökségvédelmi helyszínként pl. a közösségi média, mint kommunikációs csatorna különleges eszköz. De az is nagyon érdekes lesz, amikor bemutatásra kerül a dán tapasztalat, ami a múzeumi tereken belüli QR kód használatot mutatja be. A másik idei találkozón pedig a látogató irányítás, a látogatói szokások elemzése lesz a téma, annak érdekében, hogy még magasabb színvonalú szolgáltatást tudjunk nyújtani. Ennek házigazdája a versailles-i kastély lesz, ahol ez kiemelten fontos, hiszen csak az épületben több, mint 4 millió látogató fordul meg évente. 
Ezekben a fórumokban az a legfontosabb, hogy az egyes témák adott kastélyon belüli kezelői, felelősei közvetlenül, munkacsoport szinten cserélhetnek tapasztalatot egymással.
Megtisztelő, és a munkánk elismerése, hogy az elnökséget újraválasztották, és engem is ismét beválasztottak az elnökségbe. Ezáltal hazánk is képviselve van ennek a magas szakmai presztízsű szervezetnek a vezetésében. 
Többen döbbenten szembesültek azzal, hogy milyen állapotból sikerült idáig jutni a felújításokkal. Ez óriási eredmény, de nagyon fontos lenne, hogy tovább tudjunk haladni a rehabilitációval. 
Sokan nem is tudják, hogy a gödöllői kastélynak csak alig több, mint a fele van felújítva jelenleg. Rengeteg lehetőség rejlik még benne, bízom abban, hogy a kormányzat képviselői is a fejlesztések folyatása mellett döntenek, és folytatódhat az a munka, melyet kiemelt projektként néhány éve megkezdtünk."- mondta Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója.

A 2014. évi közgyűlés helyszíne a mafra-i kastély Portugáliában.


Népszerű bejegyzések