IV. Belga Sörfesztivál

Június első hétvégéjén negyedik alkalommal ismerkedhetnek a hazai sörrajongók a világon egyedülálló belga sörkultúrával. Évről évre bővül a Belga Sörfesztivál kínálata. Idén 30 belga sörfőzde 140 féle söréből válogathatnak az érdeklődők. A vajdahunyadvári nyárindító fesztiválon 50 különböző színű, fajtájú, ízű és erősségű sört vernek csapra a pultok mögött. A korábbi évekhez hasonlóan idén is bemutatja söreit több, hazánkban eddig ismeretlen sörfőzde. Emellett a már ismert sörfőzdék is évről évre „alkotnak" újdonságokat, amelyekből a három napos rendezvény ideje alatt első alkalommal lehet többfélét megkóstolni. 

A Bavik sörfőzde sörei még ismeretlenek a hazai közönség többsége számára. A díjnyertes főzde több különlegességgel is bemutatkozik: a híres Petrus apátsági sörökkel, valamint a világ első rosé  sörével, a Wittekerke Roséval, melyet 2011-ben Európa legjobb gyümölcssörének választottak.  A Sint-Pieters főzde Steenbrugge apátsági sörei is az új „fesztiválózók" közé tartoznak. 

„A rendezvény azért is egyedülálló, mert ilyen sokféle belga sörből még Belgiumban sem lehet azonos helyen és időben válogatni", mondta az fesztivál sajtótájékoztatóján Johan Indekeu a Belga Királyság magyarországi Nagykövete.

Mindazok, akik ellátogatnak a Mezőgazdasági Múzeumba, egyebek mellett csapolt formában is megkóstolhatják a 2012-es évben a World Beer Awards-on világ legjobb barna sörének választott Carolus Classic-ot is. A Belga Sörfesztivál egyike a világ mindössze 300 kiválasztott helyszínének, ahol a Westmalle Trappista apátság engedélyezte világhírű barna sörének, a Westmalle Dubble-nek a csapolását. Az újdonságok hosszú sorát növeli a Kasteel család legújabb tagja a Kasteel Hoppy. A kizárólag Belgiumban termesztett komló bőséges hozzáadásával készült Hoppy erősen komlós és fűszeres aromával megáldott, kesernyés utóízű sör. A legújabb Trappista termék a La Trappe Puur kizárólag a legjobb minőségű, organikusan termesztett alapanyagokból készül. Rendkívül könnyed, friss és erősen komlózott sör. Szintén újdonság hazánkban a St. Bernardus Tripel tradicionális apátsági sör, amely a híres belga "triple" stílus jegyében született. Magas alkoholtartalma (8%) ellenére meglepően könnyed, édeskés, narancsos-komlós aromájú ital.

Az újdonságok mellett a klasszikusokról - Delirium, Barbar, Kasteel Rouge, Duvel, Corsendonk - sem feledkeztek meg a szervezők. Természetesen a gyümölcssörök kedvelői is az eddiginél nagyobb választékból szemezgethetnek: több mint 30 féle gyümölcssör szerepel a kínálatban az almástól a barackoson át egészen az ananászosig. A meggysörök szerelmesei idén 9 féle meggysör közül válogathatnak.

A korábbiaknál jóval nagyobb helyszín lehetővé teszi, hogy a sörfőzdék standjainál kiválasztott söröket a múzeum emeleti szintjén, zene mellett fogyasszák el a „nyugodtabb" környezetre vágyó vendégek. Érdemes kóstolni a belga apátsági, és eredeti Trappista sajtokból, sonkákból, kolbászfélékből valamint csokoládékból is.

A fesztivál pénteken délutántól vasárnap estig várja a látogatókat (nyitva tartás: péntek: 17:00-22:00, szombat: 12:00-22:00, vasárnap: 12:00-20:00). A belépőjegy ára 4 000 forint, amely teljes összegben „lefogyasztható". A belépő mindhárom napra érvényes, a kuponok ital és étel fogyasztására egyaránt felhasználhatóak. A belépő tartalmaz egy darab (2 dl.), az erre az alkalomra készíttetett belga sörös üvegpoharat, amelyben a látogatók elfogyaszthatnak 4 pohár tetszőlegesen kiválasztott sört. További sör és ételkuponok valamint márkázott, egyedi ajándéktárgyak vásárlására egyaránt van lehetőség.

A Belga Sörfesztiválon mindenki megtalálhatja a maga sörét!


Népszerű bejegyzések