Márciusban is nőttek a reálbérek

Az inflációt meghaladó mértékben, egy év alatt 4,2%-kal nőttek – a csa­ládi ked­vez­mény fi­gye­lem­bevé­te­le nélkül számított – nettó átlagkeresetek Magyarországon 2013. január- márciusban.
A KSH legfrissebb adatai szerint a reálkeresetek – csak az év harmadik hónapját vizsgálva – is emelkedést mutatnak. A statisztikák alapján a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 2013 márciusában 229 691 forint volt a nemzetgazdaságban, amely 3,2 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.
A nettó bér  mely 150 448 forintot tett ki – 4,4 százalékkal emelkedett 2012 márciusához viszonyítva, amely azonban nem veszi figyelembe a gyermekek után járó családi adókedvezmények további kedvező hatását. A márciusban mért 2,2%-os éves infláció mellett ez reálértelemben 2,2%-os bérnövekedésnek felel meg.

Forrás: KSH
2013. első negyedévben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 225 605 forint volt a nemzetgazdaságban. A versenyszférában átlagosan 234 744 forintot, a közszférában – közfoglalkoztatottak nélkül számolva – 212 561 forintot kerestek a munkavállalók, míg a közfoglalkoztatásban résztvevők átlagkeresete 77 300 forint volt.
Az év első három hónapjában nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 2,9%-kal, a nettó átlagkeresetek 4,2%-kal haladták meg az előző év azonos időszaki értéket.
A nettó átlagkeresetek a versenyszférában 3,9%-kal nőttek, míg a költségvetés területén a közfoglalkoztatást kiszűrve 4,2%-os volt a nettó bér emelkedése. Az év első három hónapjában mind a két szférában növekedett a bérek vásárlóereje, nemzetgazdasági szinten pedig a január-márciusi időszakra mért 2,9%-os infláció mellett 1,3%-kal ért többet a keresetünk reálértelemben.
A legfrissebb adatok alapján harmadik hónapja emelkedik a bérek vásárlóereje a nemzetgazdaságban, mely a fogyasztói kereslet élénkülésén keresztül kedvező hatást gyakorolhat a gazdasági növekedésre.

Nemzetgazdasági Minisztérium


Népszerű bejegyzések