Megjelent az ETC 2013/1. negyedéves jelentése


Az európai turizmus a gazdasági nehézségek ellenére 3,8%-kal bővült 2012-ben a Tourism Economics adatai szerint. 2013-ra további, ám csökkenő ütemű (1,8%-os) növekedést várnak. A pozitív tendencia mögött elsősorban az erősödő régión belüli forgalom áll, összhangban a gazdasági klímának megfelelő fogyasztói trendekkel. 
A regionális légi közlekedési adatok is erősödő keresletre utalnak, és a szállodai foglaltsági adatok is ezt erősítik meg. A 2013-ra vonatkozó első európai turisztikai statisztikai adatok szerint is a kedvezőbb árú és közelebbi desztinációk, illetve a belföldi turizmus népszerűsége növekszik. A jelentés részletes elemzést tartalmaz Európa részesedésének alakulásáról a legfontosabb régión kívüli küldőpiacok – az Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Mexikó, Argentína, Brazília, India, Kína, Japán és az Egyesült Arab Emírségek – vonatkozásában.
Az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission – ETC) nemrégiben tette közzé „European Tourism 2013 – Trends & Prospects" című 2013/1. negyedéves jelentését. 2013 első negyedévében a legtöbb európai desztináció a külföldi vendégek és vendégéjszakák számának növekedését tapasztalta, ám a növekedési ütem elmarad a 2012. évitől.
Az STR Global European Hotel Review 2013. január–márciusi adatai szerint a vizsgált 25 ország közül 12-ben csökkentek a szállodai foglaltsági mutatók, Európa egészét tekintve 1,2%-os növekedés tapasztalható. Az európai légi forgalmi adatok megerősítik, hogy 2013-ban tovább folytatódik a 2012-ben tapasztalt lassuló ütemű bővülés, amely elsősorban az Európán belüli forgalomnak köszönhető.
Rövid távon az intenzívebbé váló európai promóció és a gyenge euró, hosszabb távon pedig az adócsökkentések és a vízumeljárások egyszerűsítése teheti még vonzóbb úti céllá Európát a tengerentúli piacokon.
Az ETC jelentése és annak magyar nyelvű összefoglalója letölthető a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól: http://neta.itthon.hu/szakmai-oldalak/piaci-iranytu/.

Népszerű bejegyzések