Senkit sem érhet adóhátrány, azért mert másokon segít

Az elmúlt időszak szélsőséges időjárási körülményei sokak élet-, és vagyonbiztonságát veszélyeztették. A március közepén soha nem tapasztalt mérvű hóvihar idején pedig számos vállalkozás, magánszemély önként, ellenszolgáltatást nem várva nyújtott segítséget a bajba jutott embereknek.
A kormány álláspontja szerint, amikor egy magán- vagy jogi személy saját erőforrásainak igénybevételével, ellentételezés nélkül egy veszélyhelyzet következményeinek elhárításában, mérséklésében működik közre, az a cselekménynek rendes közteherviselési kötelezettségen túlmutató, közérdekből vállalt többlet-kötelezettség. Ennek megfelelően a kormány a mai napon kezdeményezi, hogy a katasztrófa-helyzetben önzetlenül segítséget nyújtók esetében ne fordulhasson elő, hogy közreműködésének következményeként pótlólagos közteher-fizetési kötelezettség keletkezzen.
A kormány javaslata szerint a jövőben nem kell hátrányos adókövetkezménnyel számolnia annak a vállalkozónak, vállalkozásnak, amelyik katasztrófa-helyzetben a katasztrófa megelőzése, hatásainak mérséklése érdekében ingyenes segítséget nyújt - például járműveivel szállítási, vontatási feladatot vállal, ételt, italt vagy más, a kárenyhítéshez szükséges eszközt ad át - a bajba jutottak számára. Emellett a javaslat rögzíti, hogy a katasztrófa-helyzetben az ingyenes segítséget igénybe vevőnek sem keletkezhet adófizetési kötelezettsége.
A javaslatban foglalt szabályok a 2013. március 14-e és 16-a között bekövetkezett szélsőséges időjárási körülmények alatti segítség-nyújtásra is vonatkoznának.

Népszerű bejegyzések