Szélesebb állami kezesség a KKV-szektornak

A Kormány tegnapi döntése értelmében a mikro-, kis- és középvállalkozások a továbbiakban egyszerűbben, szélesebb költségvetési garanciadíj támogatás mellett juthatnak hitelezői forrásokhoz.
A Kormány kiemelt célja a magyar gazdaság mielőbbi növekedési pályára állítása, a növekedés beindítása és a munkahelyteremtés, amelyhez kulcsfontosságú a Magyarországon működő vállalkozások számára az ideális feltételek megteremtése. A jelenlegi piaci viszonyok között elengedhetetlen a stratégiai fontosságú, de továbbra is nehezen hitelforráshoz jutó KKV szektor pénzügyi helyzetének további javítását szolgáló intézkedések kidolgozása, melynek keretében már több lépés is történt az elmúlt időszakban.
Az Eximbank és a Mehib 2013-as üzleti terve 100 milliárd forint hitelállomány és 45 milliárd forint garanciaállomány bővülést tervez a 2013. évben. Emellett nem szabad szem elől téveszteni, hogy a munkahelyek jelentős részét biztosító magyar KKV-szektor jelentős része főleg a belső piacra termel, így fontos az előbbi intézkedések egy másik – a hazai piacra termelő KKV-kat támogató – lábbal is megerősíteni. Erre a célra kiválóan megfelel az állami kézben lévő garanciavállalatok közül a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., mint stratégiai partner, kiegészülve az agráriumra specializálódott Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal.
A hitelgarancia szervezetek a hitelezői kockázat-kitettséget nagyban lefedik: az állammal közösen akár a kintlévőség összegének 80%-áig vállalnak garanciát. Ilyen jellegű biztosítás nélkül a kockázatosnak számító KKV-szektor eleve nehezen jutna finanszírozáshoz. A vállalkozások a plusz tőkét felhasználhatják bővítéshez, fejlesztéseikhez, a foglalkoztatottak létszámának megőrzéséhez és bővítéséhez, amely makrogazdasági szinten nagyban hozzájárul Magyarország gazdasági növekedésének beindításához.

Népszerű bejegyzések