Szomszédünnep június 1-jén

Országszerte több mint 20 település, összesen több mint 80 helyszín csatlakozott eddig az idei Szomszédünnephez: arra buzdítunk mindenkit, hogy június 1-jén nyissa ki a kapukat, ismerje meg szomszédait!

A Szomszédünnep célja, hogy a településeken egymás mellett, mégis egymástól elszigetelten élő emberek, akik nap mint nap összefutnak a kapuban, akiknek egy iskolába járnak a gyermekeik, akik ugyanabban a parkban sétáltatják a kutyáikat, akik minden nap ugyanabban a boltban vásárolnak be munka után – egyszóval a szomszédok, akik látásból már jól ismerik egymást,kapcsolatba lépjenek egymással. Ezt, vagyis a civil kapcsolatok, közösségek erősítésének fontosságát emelte ki az idei Szomszédünnepet beharangozó on-line sajtótájékoztatón HölvényiGyörgyaz Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkáraDóka Tibor, a Hungarofest Nonprofit Kft. ügyvezetőigazgatója, valamint a XV. kerület civil ügyekért felelős alpolgármestere, Bitvai Nándor. (A sajtótájékoztató egy hétig megtekinthető a http://www.ustream.hu/szomszedunnep oldalon.)
A Szomszédünnep ötlete a kilencvenes évek elején született meg Párizsban, ahol a nehezebb sorban vagy egyedül élő emberek megsegítésére segítőhálót hoztak létre. Karácsonyoztak azokkal, akiknek nincs családjuk, az időseknek bevásároltak, a szülők reggel iskolába vitték az ugyanoda járó gyerekeket a szomszédságból. 1999-ben tartották meg az első Szomszédünnepet 800 lakóépület bevonásával, több mint 10 000 résztvevővel. A rákövetkező évben már országos méretűvé vált az esemény, és közel félmillióan ünnepeltek egy időben2010-ben világszerte mártöbb mint harminc országban közel 10 millió résztvevő és 1300 város és partnerszervezet csatlakozott az Ünnephez, köztük Magyarországról elsőként Pécs: itt 50 helyszínen több mint 2500-an ünnepeltek együtt. 2012-ben már 110 helyszínen közel 13000 szomszéd gyűlt össze, hogy piknik, közös főzés, ügyességi játékok, versenyek, kulturális programok közben beszélgessenek, megismerkedjenek egymással.
Az idei Szomszédünnepet június 1-jére tűzte ki a szervezést – az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával – koordináló Hungarofest Nonprofit Kft., amelynek munkáját segíti a Rákóczi Szövetség és A Csehországi és Szlovákiai Magyar Kulturális Alapítvány. Awww.szomszedunnep.hu oldalon most is folyamatosan bővül a csatlakozó helyszínek listája,mostanáig országszerte 23 település, továbbá Budapest 11 kerülete, összesen már több mit 80helyszín jelezte részvételét, az igencsak színesnek ígérkező programokra 10.000 mbert várnak.A legtöbb helyen a finom ételek, saját készítésű sütemények melletti beszélgetés, közös főzés, ismerkedés a program, de másféle közösségi eseményeket is szerveznek. Budapesten, a XI. kerületi Higany utcában például megrendezik a II. Higany utcabált, amelynek része A Higany utca Legfinomabb Süteménye bajnokság is. A négy helyszínnel is részt vevő VIII. kerületben, a Tömő utca 14. szám alatt tavaly megnyílt Leonardo Közösségi Kertben is várják a kertészek a szomszédokat, hogy megmutassák, kik ők, és hogyan zajlik az élet egy közösségi kertben.Egerben, az Iskola utcában bemutatkozik a Fertálymesteri énekkar, de lesznek többek között ügyességi versenyek, és az érdeklődőket beavatják a Petang (francia golyó játék) rejtelmeibe is.Pécsen, a Szabadság utcában nemcsak az ott lakókat, hanem a nagy múltú, de évtizedekig elhanyagolt Lakits Villát is megismerhetik a látogatók. Tolcsván az Önkéntes Tűzoltó Egyesület várja közelebbi és távolabbi szomszédait programokkal.

Mostanáig az alábbi települések jelentkeztek:
Budapest (I., II., III., VIII., XI., XIII., XIV., XV., XVI., XVII, XIX., XXI., XX. kerületek)
Vidéken: Algyő, Alsónémedi, Csikóstöttös, Csopak, Debrecen, Diósd, Ecser, Eger, Esztergom, Gyékényes, Jánosház, Kaposvár, Kővágótöttös, Mohács, Nádudvar, Orfű, Pécs, Pomáz, Salgótarján, Sopron, Szentendre, Szerencs, Szolnok, Szombathely, Táborfalva, Tolcsva, Veszprém.
A szervezők azt remélik, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is országszerte újabb szomszédok ismerik meg egymást, újabb közösségek alakulnak, amelyek tagjai később, a hétköznapokban is számíthatnak egymás segítségére, támogatására, barátságára.

Népszerű bejegyzések