Vonatjegy mobilegyenlegről egy éve

Egy éve, 2012 májusától lehetséges az interneten kiválasztott, teljes árú menetjegyeket, pót- és helyjegyeket akár a mobiltelefonok egyenlegéről is kifizetni. A legújabb fizetési csatorna működésének első évében csaknem 36 ezer vásárlási tranzakcióban választották ezt a lehetőséget az utazók. A fejlesztés révén bővült az online jegyvásárlók köre, így a pénztárak előtt ennek köszönhetően is tovább csökkentek a sorok.
A tavalyi év májusától már azok az utasok is tudnak teljes árú menetjegyet, pót- és helyjegyet, élőállat és kerékpárjegyet online vásárolni, akik idegenkednek az internetes bankkártyás fizetéstől, mert erre a célra a mobiltelefon-egyenlegüket is használhatják. Az így megváltott vasúti menetjegyek díja megegyezik az egyéb módon megvásárolható jegyek árával. A mobilegyenleges fizetés kényelmesen, a nap 24 órájában elvégezhető, a tranzakciók alsó határa 130, a felső korlát pedig 7.500 forint. A menetjegyeket a MÁV-START honlapjára (www.mav-start.hu) bejelentkezve lehet kiválasztani, majd a mobilegyenleges fizetés választása után kell megadni a telefonszámot, amelynek a terhére történik a vásárlás. A szolgáltatás mindhárom mobilhálózatból, azaz a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone ügyfelek számára is elérhető. A folyamat során az ügyfél egy SMS-t kap, amelyben a szándékát öt percen belül meg kell erősítenie. A vásárlás után a vasúttársaság SMS-ben küldi el a megadott számra a jegy átvételéhez szükséges tízjegyű kódot. Ezt az ország negyvenkét vasútállomásán (a legnagyobb forgalmú állomásokon, az IC-megállóhelyeken és a turisztikailag fontos állomásokon) található, internetes jegykiadó automaták bármelyikébe be lehet ütni, és a jegyet kinyomtatni a vonat indulása előtt bármikor. Akár otthoni jegynyomtatásra vagy a mentjegy QR-kódjának digitális bemutatására is lehetőséget ad a mobiltelefonos fizetési mód.
A MÁV-START 2008-ban indította el az internetes jegyértékesítési rendszerét, amellyel a pénztárak előtti sorban állást elkerülve, akár otthonról is megválthatók a vasúti menetjegyek. A rendszerben vásárlók már nemcsak az állomásokon található jegykiadó automatáknál, hanem bárhol – akár otthon is – ki tudják nyomtatni a menetjegyeket. A feláras vonatokon utazók pedig akár pdf-formátumban, a laptopjukon, okostelefonjaikon is bemutathatják jegyvizsgálóknak a jegyük QR-kódját. Az internetes vasúti menetjegyváltás lehetőségével eddig több mint 1,9 milliószor éltek az utazók, a szolgáltatást évről évre egyre többen választják.
További információ a www.mav-start.hu oldalon található, és a helyi tarifával hívható 06 40 49 49 49-es, MÁVDIREKT ügyfélszolgálati telefonszámon kérhető. Az utasok a mobiltelefon-szolgáltatójuktól is tájékozódhatnak.

Népszerű bejegyzések