2013 Budapest Pride Fesztivál


18. alkalommal rendezzük meg a Budapest PrideFesztivált, amely hivatalosan június 30-án, vasárnap indul, ám az érdeklődők már szombatonkiállításmegnyitókon és bulikon vehetnek részt. 22 helyszínen közel 70 programmal várunk szeretettel mindenkit július 7-ig. A Fesztivál kiemelt témája idén a magunkért és másokért való kiállás. A Budapest PrideFelvonulást július 6-án tartjuk.

Ünnepi fesztivál indul a hétvégén, hiszen 2013-ban 18. alkalommal rendezzük meg a Budapest Pride Fesztivált, pontosan 20 évvel az első, 1993-as Fesztivál után. A június 30-i megnyitó épp ugyanúgy a Toldi moziban lesz, ahogy két évtizeddel korábban az első rendezvényé volt. A Budapest Pride Fesztivál nem csak Magyarország legnagyobb meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű ésqueer (LMBTQ-) fesztiválja, de a régióban legnagyobb hagyományokkal rendelkező hasonló eseménye is.

Június 30-án, vasárnap este tartjuk megnyitó ünnepségünket a Toldi moziban. A fesztivál megnyitóbeszédét Bán Zsófia író mondja, aki idén nyilvánosan beszélt leszbikusságáról. A megnyitón beszédet mond Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, és fellép Péterfy Bori,Kulka János és Gergye Krisztián is. Ezen alkalommal adják át a Háttér Társaság díját is.

A 2013-as Fesztivál üzenetéül a magunkért és egymásért való kiállás, a társadalmi szolidaritás témáját választottuk. Fontosnak tartjuk, hogy a programjainkban ez a tematika minél erősebben megjelenjen, hiszen a jelenlegi társadalmi, politikai közegben elengedhetetlen, hogy a kisebbségi csoportok egymásért, illetve a többségi társadalom tagjai az elnyomott csoportok tagjai mellett kiálljanak.

A Budapest Pride Fesztivál (június 30. - július 7.) keretében 8 nap alatt, összesen 22 helyszínen, közel 70 programmal várjuk az érdeklődőket: köztük 23 műhelybeszélgetéssel, hét kiállítással, hat bulival, két koncerttel, showműsorral, színházi bemutatóval, kerekasztal-beszélgetéssel, játékokkal, irodalmi felolvasóestekkel, síremlék-koszorúzással, vallási programokkal, rapid randival, táncesttel, túrával, jógávalés LMBTQ könyvesbolttal. Programjainknál törekedtünk arra, hogy a budapestieken kívülieket is bevonjuk: a szegedi Colorful Circles Worlddel és Boltív Csoporttal, a Miskolci Másokkal és a Debreceni Színtér Egyesülettel együttműködve programokat szervezünk a három városban és Budapesten is.

Pride_Parade_9360Idén július 6-án, délután tartjuk meg az immár hagyományos Budapest Pride Felvonulást. A gyülekező 15 órakor kezdődik az Andrássy út Hősök tere felé eső végénél, és a menet 16 órakor indul el az Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Honvéd utca - Markó utca útvonalon. A felvonulás az Olimpia Parkban ér véget, ahol 18 órától Pikniket tartunk: zenei fellépőkkel (Anorganik és Lazy HammockLashe shave, The KOLIN) és beszédekkel. A civil faluban 18 és 20 óra között több mint 20 szervet képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Idén is arra 
számítunk, hogy a tavalyihoz hasonlóan, több ezren veszünk részt a jó hangulatú és békés felvonuláson.

A non-profit Szivárvány Misszió Alapítvány által évente megrendezett Budapest Pride Fesztivál célja a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transzneműés queer (LMBTQ) közösség építése és erősítése, a többségi társadalom megszólítása, az LMBTQ emberekkel szembeni sztereotípiák és előítéletek csökkentése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára.

Az összes program elérhető honlapunkon és Facebook-oldalunkon, ahol közismert művészekkel, színészekkel készült támogató videóink is megtekinthetők.


Gryllus Dorka:

Péterfy Bori:

Népszerű bejegyzések