62 ezerrel többen dolgoznak, mint tavaly

A KSH ma reggel közzétett gyorstájékoztatója szerint tovább emelkedett a foglalkoztatottak összlétszáma az előző év azonos időszakához képest. A 2013. március-májusi időszakban a 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest 62 ezer fővel, 3 millió 910 ezerre nőtt, mely 1,6 százalékos foglalkoztatás bővülésnek felel meg. Közel 1%-kal emelkedett a fiatalok foglalkoztatási rátája is.
A KSH legfrissebb munkaerő-piaci statisztikája alapján a 15-74 év közötti korcsoport foglalkoztatási rátája 1,2 százalékponttal 51,2 százalékra nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A 15-64 éves korosztályban a foglalkoztatási arány az előző év azonos időszakában mért 56,7 százalékról 57,9 százalékra emelkedett, amely szintúgy 1,2 százalékpontos bővülésnek felel meg.
Forrás: KSH
2013. március-májusban a foglalkoztatás nemek szerinti alakulását tekintve mindkét nem esetében további javulást jeleznek a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak körében a foglalkoztatottak aránya az előző év azonos időszakához képest 1,8 százalékponttal, 63,7 százalékra nőtt, míg a nők rátájában 0,7 százalékpontos javulás következett be (52,4 százalék). Kedvező tendencia továbbá, hogy a veszélyeztetett korcsoportokban is javulás tapasztalható. A fiatalok, a 15-24 éves korcsoport foglakoztatási rátája egy év alatt 0,9 százalékponttal emelkedett, 215 ezren voltak foglalkoztatottak a korosztályban. Az idősebb, 55-64 éves korcsoportfoglalkoztatási aránya számottevő mértékben, 1,3 százalékponttal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
A munkanélküliség terén is kedvező folyamatok indultak el. A KSH adatai alapján a vizsgált időszakban a munkanélküliek száma 25 ezer fővel, a munkanélküliségi arány 0,7 százalékponttal 10,5 százalékra mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva.  A legjobb munkavállalási korú, 25-54 éves korcsoport munkanélküliségi rátája 9,6 százalékra esett vissza.
A pozitív munkaerő-piaci folyamatok bizonyítják, hogy a Kormány foglalkoztatást segítő programjai, mint a munkahelyvédelmi akcióterv, vagy az Első Munkahely Garancia Program, sikeresek és jól működnek.

Népszerű bejegyzések