A vasút rejtett világa feltárul a Múzeumok Éjszakáján


Matricázott mozdonyok találkozója a Nyugatiban, balatoni és szegedi modern forgalomirányító rendszerek, IC+ prototípus gyártásának kulisszatitkai, nyitott műhelyek, és megannyi érdekes, nem mindennapi program. A MÁV Csoport ebben az esztendőben is jelentős részt vállal a Múzeumok Éjszakája rendezvény programjának színesítésében.
A vasúton sok millióan utaznak évente, de érdekességeit, üzemi folyamatait csak kevesen látják. A vasúttársaság ezért idén is több helyszínnel kapcsolódik a Múzeumok Éjszakájához, 2013. június 22-én este kinyitja kapuit.
Ízelítőül néhány a programok közül: Aznap este Budapest-Nyugati pályaudvaron a vasút szerelmesei, rajongói egyszerre tekinthetik meg a MÁV matricázott mozdonyait, a Kandó-TRAXX, az Aranycsapat-Taurus és a legújabb Hunyadi Mátyás mozdonyt. A nagyközönség számára nyitva álló patinás Királyi Várótól éjjeli ingyenes nosztalgiavonat indul a Vasúttörténeti Parkba. A mécsesekkel kivilágított parkban matuzsálem járművek parádéja, és magánvasúti mozdonyok látványos bemutatója várja a látogatókat.
A Gyermekvasút idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozathoz. Az esti órákban és éjszaka is közlekednek vonatok a Gyermekvasút vonalán, 20:00 órától hajnalig. A budai hegyekben gőzmozdonyos utazást, nyitott fűtőházat, hajtányozást, éjszakai vezetett gyalogtúrát és a vasútmodellező szakkör kiállításának díjmentes látogatását kínálják.   Hűvösvölgy állomás várótermében az egykori Úttörővasútról és a Gyermekvasútról szóló filmeket mutatnak be.
Emellett Budapest-Keleti pályaudvar – egyébként zárt – személykocsi műhelyében a látogatók különféle, a hétköznapokban nem látható kocsi- és ultrahangos kerékvizsgálatok, mozgatások részesei lehetnek. Ugyanitt a 65 éves Utasellátó kiállítást szervez, amelyen megtekinthető lesz egy hálókocsi, bemutatva az Utasellátó jelenlegi éjszakai vasúti szolgáltatását, valamint egy étkezőkocsi, berendezve az egykor és ma is használatos Utasellátó tárgyakkal, étkészletekkel.
Fonyódon és Szegeden a MÁV korszerű központi üzemirányító rendszerét lehet megtekinteni, ahonnan a dél-balatoni vonal távvezérlése történik. Szolnokon a Járműjavító üzemben a 113 éves felújított víztorony belülről is megnézhető, ahogy a vasúti javító-gyártó csarnokok is, amelyek egyikében az új, hazai gyártású IC+ személykocsi prototípus munkáinak kulisszatitkaival ismerkedhetnek. Miskolcon központi forgalom ellenőrző rendszer, fordítókorongon utazás, dízel és villamos mozdonyok bemutatója és műhelyi kulisszatitkok várják az érdeklődőket, akik a139 éves fűtőházban is tehetnek sétát. Szombathelyen az igazgatóság épületében berendezett múzeum kiállítási tárgyai, többek között vasúti relikviák, biztosító és távközlő berendezések várják az érdeklődőket, akik az üzemirányító központ működésébe is betekinthetnek.
A felsorolt vasúti helyszínek a Múzeumok Éjszakáján megnyílnak. Önt és családját, barátait is szeretettel várja a vasúttársaság. Programjainkról bővebben a következő oldalakon, illetve a www.muzej.hu honlapon olvashat. A programváltoztatás lehetőségét fenntartja a vasúttársaság.


MÁV programok a Múzeumok Éjszakáján
2013. június 22-én kerül újból megrendezésre a Múzeumok éjszakája mind Budapesten, mind vidéken.
A MÁV Csoport 10 helyszínnel kapcsolódik az éjszakai programsorozathoz:
Helyszínek:
  1. BUDAPEST: Nyugati pályaudvar
  2. BUDAPEST: Vasúttörténeti Park
  3. BUDAPEST: Gyermekvasút
  4. BUDAPEST: Keleti pályaudvar, MÁV-GÉPÉSZET Zrt. Budapest KJK Keleti TM, Személykocsiműhely az Utasellátó közös részvételével
  5. FONYÓD: Központi forgalomirányítási (KÖFI) rendszer
  6. SZEGED: Központi forgalomirányítási (KÖFI) rendszer
  7. SZOLNOK: MÁV–GÉPÉSZET Zrt. Vasúti Járműjavítás Szolnok
  8. MISKOLC: MÁV Zrt. Területi Igazgatóság
  9. MISKOLC: MÁV-GÉPÉSZET Zrt. Miskolc Körzeti Járműfenntartási Központ
  10. SZOMBATHELY: MÁV Zrt. Területi Igazgatóság


BUDAPEST
Nyugati pályaudvar
Időpont: 20:00-22:00
A Múzeumok Éjszakáján a MÁV Nosztalgia Kft. (www.mavnosztalgia.hu) nosztalgiajáratot indít a Vasúttörténeti Parkba. (A Vasúttörténeti Parkból visszaútban kérjük, vegyék igénybe a BKV éjszakai járatait.) A Nyugatiban este 22 óráig a MÁV Csoport matricázott mozdonyai (Kandó-TRAXX, Aranycsapat-Taurus és a Hunyadi-mozdony) is megtekinthetőek.
A Múzeumvonat nosztalgia szerelvénye  20:00-tól tekinthető meg a Budapest-Nyugati pályaudvar 10-es vágányán, emellett a patinás hangulatú  Királyi Váróterem (fogadóterem, Erzsébet terem, a királyi tárgyaló) is megnyitja kapuit az érdeklődőknek, a különleges váróterem rövid történetével is megismerkedhetnek az érdeklődők.
·         Fotózási lehetőség a korhű ruhába öltözött személyzettel
·         Mozdonyismertető a vezetőállásból
·         A nosztalgiajárat az alábbi kocsi összeállításban közlekedik: fapados kocsi, étkezőkocsi, RetroBistro kocsi, II. osztályú személykocsi
·         Nosztalgia Totó értékes nyereményekkel. Sorsolás a járműbemutató előtt 22.45-kor a Vasúttörténeti Park főépületének aulájában.
A Múzeumvonat 22:00 órakor indul a Vasúttörténeti Parkba, felszállni előre megváltott karszalaggal lehet. A karszalag a  vonaton is megvásárolható a vonat indulását követően a Vasúttörténeti Park munkatársától.

Vasúttörténeti Park
Cím: 1145 Budapest, Tatai út.95.
Időpont: 18:00 01:00
Kapcsolat: 06 1450-1487; www.vasuttortenetipark.hu

 

·         18:00-01:00: Magán vasúttársaságok különleges mozdonyainak találkozója, amely kiváló alkalmat nyújt a vasút szerelmeseinek, hogy egyszerre lefotózhassák a különböző cégek flottájában üzemelő járműveket.
·          18:00-01:00: V. Országos Vasútmotívum-gyűjtő Kiállítás az Orient csarnokban
·         18:00-21:00-ig: Ingyenes utazási lehetőség a kerti vasúton
·         18:00-01:00: Éjszakai körutazás az első fordítókorongon
·         21:00-01:00: Mécsesek fényében sétálhatnak a matuzsálemi gőzmozdonyok között
·         23:00-23:30: A magánvasúti mozdonyok látványos járműbemutatója
·         Állandó kiállítások:
I.          emeleti kiállító terem látogatható kiállítása: A vasúti pályainfrastruktúra fejlődéstörténete képekben.
II.        emeleti kiállító teremben megtekinthető: „A vonatok királya, a királyok vonata" – 125 éves az Orient Expressz.

Gyermekvasút
Cím: 1021 Budapest, Hűvösvölgy
Időpont: 18:00 – 0:30/2:30
További információ és kapcsolat: www.gyermekvasut.hu
A Múzeumok éjszakája alkalmából a Gyermekvasutas Múzeum meghosszabbított nyitvatartási időben, egészen hajnali 0:30-ig várja látogatóit. A Múzeumok éjszakája karszalaggal érkezők 18:00 órától – a rendezvény hivatalos kezdési időpontjától – díjmentesen látogathatják a kiállító termet. Hűvösvölgy állomáson vetítést is szervezünk. Az egykori Úttörővasútról és a Gyermekvasútról szóló filmeket mutatunk be az állomás várótermében. Szervezett látogatásokat indítunk a vontatási telepen. Az érdeklődők szakmai vezetéssel megtekinthetik a Gyermekvasút műszaki bázisát és a forgalomban éppen részt nem vevő járműveket. Szintén a vontatási telep területén lehetőség lesz kipróbálni a kézi hajtányt.
A Múzeumok éjszakáján a Gyermekvasutasokért Alapítvány modellező szakkörének kiállítóterme is nyitva tart. Délelőtt 10:30-tól hajnal 2:30-ig várja látogatóit. Megtekinthetők lesznek a szakkör TT méretarányú terepasztalai, vitrinben kiállított modelljei, vasúti relikviák, valamint a MÁV sebességjelzési rendszerét bemutató interaktív összeállítás.

Éjszakai vonatozás
2013. június 22-én, szombaton éjszaka – a Múzeumok éjszakájával egy időben, de nem a rendezvény részeként – különleges, esti vonatközlekedést is kínálunk a Gyermekvasúton. Az esti vonatok 19:30-tól hajnali 0:30-ig óránként indulnak Hűvösvölgyből. Egy hagyományos szerelvény mellett forgalomba áll a gőzvontatású nosztalgiavonat és a nosztalgia motorvonati szerelvény is. A Gyermekvasúton megszokottól eltérően nem minden esti vonat közlekedik a vonal teljes hosszában. Az esti vonatokon a Gyermekvasút szokásos díjszabása érvényes. A gőzvontatású nosztalgiavonatok nosztalgiavonati pótjegy váltásával vehetők igénybe. A Múzeumok éjszakája karszalaggal érkező felnőtteknek 50%-os kedvezményt biztosítunk, azaz gyermekjeggyel utazhatnak.
Virágvölgy állomásról éjszakai erdei sétát indítunk a főváros legmagasabb pontjára, a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz. A kiránduláshoz vezetőt biztosítunk, zseblámpát viszont érdemes minden résztvevőnek hoznia magával. A séták az esti vonatok Virágvölgy állomásra való érkezésekor indulnak, majd János-hegy állomáson érnek véget a Hűvösvölgy állomás felé induló éjszakai vonat indulása előtt. Az éjszakai kiránduláson a részvétel díjmentes.

MÁV-GÉPÉSZET Zrt.Budapest KJK Keleti TM, Személykocsiműhely az Utasellátó közös részvételével
Cím: Budapest, Verseny utca 1.
Időpont: 13:00 - 01:00
TT-és H0-ás MÁV-os modellek, hazai saját gyártású modellek; régi gőzmozdonylámpa, zárjelző, kormányszelep metszet megtekintése; Z1-es kocsi K4 vizsgálatának alvázas feladatai, a jármű megemelve, forgóvázak vizsgálatának bemutatása (fékalkatrészek kenése, mérése, kerék vizsgálata ultrahanggal és mérése, leeresztett jármű fékvizsgálata hordozható fékpróbakészülékkel). MTZ-vel tolatás, beállítás; 63-42-es motorvonat; fekvőhelyes kocsi, bemutatva a megágyazott fülkét, a távajtózárást és a füstérzékelő érzékenységét rendkívüli módon egyedileg engedélyezett cigarettával, vagy tesztgázzal; csapnyomásmérő bemutatása, MTZ mozgatással, bemutatva a mérleg érzékenységét az emberi súly változásra is.  Álló helyzetben 5 fős csoportokban biztosítva a rögzített jármű alatti látogatás. Lengéscsillapító vizsgáló helyiségben a K4-es járművek lengéscsillapítóinak vizsgálata, diagramfelvétel; 45 vagy 46-os vágányon egy üzemi célú teherkocsi megemelése és vágány mellé helyezése, majd vissza a vágányra a KVSU-1-es gépjármű Lucas berendezésével; vendég mozdony a Kárpát Vasúttól, vendég jármű a Nosztalgia Kft-től: gőzmozdony megtekintése.
Az Utasellátó idén ünnepli 65. születésnapját. Ezen alkalomból kiállítást tervez, amelyen megtekinthető lesz egy hálókocsi, bemutatva az Utasellátó jelenlegi éjszakai vasúti szolgáltatását, egy étkezőkocsi, amelyben az egykor és ma is használatos Utasellátó tárgyak. étkészletek kerülnek bemutatásra idegenvezetéssel, valamit egy komfortkocsi is, amelyben vasúti témájú filmek tekinthetők meg.


FONYÓD ÉS SZEGED
Fonyódi és szegedi KÖFI
Címek:
8640 Fonyód, Ady Endre utca;
6724 Szeged, Indóház tér 2.
Időpont: 19:00-21:00
A Múzeumok Éjszakájának keretében, a MÁV, két legutóbb átadott központját nyitja meg az érdeklődő utazóközönség előtt. A MÁV Zrt. hálózatán fokozatosan terjednek el az európai színvonalat képviselő modern, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő Forgalomirányító Központok. A valós idejű adatok folyamatos távfelügyeletet biztosítanak a vasúthálózaton. Ma már a legtermészetesebb, hogy a Forgalomirányító központból leellenőrizhetjük, ha Cegléden átállítottak egy váltót, vagy azt, hogy Dunaharaszti állomáson, a fénysorompó milyen jelzési képet mutat a közút felé. A GPS jelek segítségével megvalósult a folyamatos járműkövetés. Az automatikus utastájékoztató berendezés útján az utazóközönség megfelelő információkhoz jut a vonatok közlekedésével kapcsolatban.
A Központi Forgalomirányító (KÖFI) rendszer előnyei:
- javuló menetrendszerűség
- pontosabb és gyorsabb utastájékoztatás
- növekvő átbocsájtó képesség
19:00-21:00 között fél óránként 10-10 fő tekintheti meg a fonyódi és szegedi Központi Forgalomirányító (KÖFI) rendszereket.
Továbbá a Szegedi Móra Ferenc Múzeum Fekete Házban (Somogyi u. 13), 18 és 24 óra között  tárlatvezetéssel megtekinthető a 125 éves a MÁV Szegedi Üzletvezetősége és 20 éves a Vasúttörténeti Alapítvány c. kiállítás.

A KÖFI Központok megtekintésére az alábbi elérhetőségeken lehet regisztrálni:
Fonyód:
E-mail:  ukfo@mav.hu

Szeged:
Telefon:  06 62/542-910
E-mail:  szeged.ti@mav.hu

SZOLNOK
MÁV–GÉPÉSZET Zrt. Vasúti Járműjavítás Szolnok
Cím: 5000 Szolnok, Kőrösi U. 1-3. Kőrösi úti főbejárat
Időpont: 16:00-22:00
Előzetes regisztráció: +36-56-421-533 / 110-es mellék
A vendégek megtekinthetik a felújított ipartörténeti jelentőségű 113 éves víztornyot, valamint a vasúti járművek felújításának, gyártásának otthont adó csarnokokat, a felújításhoz használt gépeket, berendezéseket, valamint a felújítások egyes munkafázisait, valamint bepillantást nyerhetnek az új, hazai gyártású IC+ személykocsi prototípus munkáinak kulisszatitkaiba.
A látogatás a járműjavító üzem központi épületében kezdődik, ahol kollégáink köszöntik a vendégeket. Regisztrációjuk, majd egy rövid balesetvédelmi oktatás után filmet nézhetnek majd meg a MÁV-GÉPÉSZET Zrt-ről. Kollégáink csoportokba szervezik majd a látogatókat és a lehetőségeinkhez képest a legkisebb várakozási idő után megkezdik a túrát, mely során ellátogatnak és belülről is megtekinthetik a 113 éves, 2011-ben felújított víztornyot és bepillanthatnak majd az egyes javító csarnokokba. Egy-egy túra várhatóan 50-60 percet vesz majd igénybe, közben igyekszünk választ adni a vendégek által feltett kérdésekre. Természetesen nagy szeretettel várjuk a gyermekekkel érkező és a szép korú kedves érdeklődőinket is.

MISKOLC
A miskolci MÁV helyszínek együttműködő partnere a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. és a Lillafüredi Állami Erdei Vasút, amelyek saját programmal vesznek részt az eseményen. A négy helyszín között a MVK Zrt. által indított ingyenes nosztalgia buszjárattal lehet közlekedni külön menetrend szerint.
MÁV Zrt. Területi Igazgatóság Miskolc
Cím: Szemere u. 26.
Időpont: 12:00-20:00

Kötött pályán – kötetlenül
·         Központi forgalom ellenőrző rendszer megtekintése, bemutatása szakavatott vezetéssel, betekintés a forgalomirányítás kulisszatitkaiba. 220 km vasútvonal, 25 állomás teljes vonatforgalma panorámatáblán, monitorokon.
·         Kiállítás régi vasúti relikviákból Husonyicza Gábor ny. állomásfőnök gyűjteményéből, valamint régi és új távközlés, erősáram és biztosítóberendezésekből interaktív elemekkel színesítve.
·         Vasúttal kapcsolatos fotók kivetítése folyamatosan.
A rendezvény védnöke: Garamvölgyi Mihály, MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgató
Előzetes regisztráció nem szükséges, előzetes bejelentkezést elfogadunk.

MÁV-GÉPÉSZET Zrt. Miskolc Körzeti Járműfenntartási Központ
Cím: Miskolc, Kinizsi út 21. szám – Személybejáraton keresztül
Időpont: 12.00-22.00. Látogató csoportok indulása 12.00 órától - 30 percenként.

„A vasút rejtett arca" - Séta a 139 éves miskolci Fűtőházban
Miskolci fűtőház és a vasút életébe való betekintési lehetőséggel szeretnénk azon érdeklődők kíváncsiságát kielégíteni, akik nem csak a vasúti utazás iránt, hanem az utazás hátteréül szolgáló vasúti jármű karbantartási javítási munkálatai iránt is érdeklődnek.
·        Jármű bemutató (régitől a legújabbig: dízel és villamos mozdonyok, személykocsik)
·        Mit lát a mozdonyvezető? (virtuális utazás vasúti pályákon – vetítéssel)
·        Kerékpár süllyesztő berendezés használata, működése
·        Séta a motorszerelő műhelyben (vasúti dízelmotor megtekintése kiszerelt állapotban)
·        Járművek emelése
·        Mozdony fordítókoronggal történő ismerkedés (próbakör utasként)
·        Utazás kerti kisvasúttal
·        Fűtőházi múzeumvonat megtekintése
A rendezvény ideje alatt megtekinthetők a Fűtőház történetéről, a napi munkákról készült fotók, dokumentumok.
A helyszín megközelíthető a Miskolc Tiszai pályaudvarról is 30 percenként induló különvonattal. Az első vonat tervezett indulása 12.00 óra.

SZOMBATHELY
MÁV Zrt. Területi Igazgatóság Szombathely
Cím: 9700 Szombathely, Széll Kálmán utca 2.
Időpont: 18:00-22:00
A program keretében megtekinthetőek az Igazgatóság épületében berendezett múzeum kiállítási tárgyai, többek között vasúti relikviák, biztosító és távközlő berendezések, szerkezetek, terepasztalok, illetve az érdeklődők az Üzemirányító Központ működésébe is betekinthetnek szakavatott főüzemirányító vezetésével.


Népszerű bejegyzések