Indul a fuvarozók e-útdíj fizetését segítő hitelkonstrukció

A Kormány a fuvarozókkal 2013. június 3-án kötött megállapodás alapján segíti a 2013. július 1-től útdíj fizetésre kötelezett közúti szállítmányozókat.
Az árufuvarozók versenyképességét javító, az Országgyűlés által május végén elfogadott két intézkedéshez (a légrugós járművek gépjárműadójának csökkentése, az e-útdíj iparűzési adóból történő levonhatósága) csatlakozik a kifejezetten a kis- és középvállalkozó fuvarozók útdíj fizetését segítő forgóeszköz hitel.
A harmadik intézkedés által bevezetendő hitelkonstrukció lényege, hogy 4%-os állami kamattámogatás mellett, legfeljebb BUBOR+1,5%-os kamaton juthatnak kizárólag útdíj fizetésére használható hitelhez a fuvarozók. A támogatott konstrukcióval a Kormány biztosítja a fuvarozást végző kisvállalkozások likviditását arra az esetre is, ha az útdíj fizetéshez adott periódusban nem rendelkeznek a megfelelő forrásokkal. A hitelt biztosító teljes állami kezességvállalás lehetővé teszi, hogy a hitelhez a fuvarozók a lehető legszélesebb körben hozzájussanak.
A hitelnyújtás a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztő Zrt.-n keresztül történik, akikkel a tárca együtt alakította ki annak feltételeit. A hitelhez egyszerű és gyors bírálat útján lehet majd hozzájutni. A hitelösszegből fedezhető az éves hitelkeret 20%-át kitevő óvadék, mely a fizetést biztosítja, és amelyen felül nem szükséges egyéb biztosíték nyújtása.
A hitelt fuvarozással foglalkozó kis- és középvállalkozások vehetik igénybe, útdíjköteles gépjárművenként 1 millió forintos, rulírozó (bármikor visszatölthető) hitelkerettel, 1 éves futamidőre. A hitelkeret az 1 év leteltekor több ízben meghosszabbítható, de új hitel megkötésére legkésőbb 2015. július 1-ig van csak lehetőség.

Népszerű bejegyzések