Indulnak a Fölszállott a Páva válogatói, lezárult a jelentkezés

Lezárult jelentkezés a Fölszállott a páva 2014. tehetségkutatóra, a verseny jelentkezési lapját idén 291 produkció töltötte ki, ami a csoportos produkciók teljes létszámával együtt több, mint 1500 személyt jelentAz előválogatást végző zsűri egyöntetű véleménye alapján megfogalmazható, hogyaz idei jelentkezők teljesítménye színvonalasabb a tavalyinál. Ennek is köszönhető, hogy a zsűrimindössze 30 pályázat esetében döntött úgy, hogy nem kap meghívást a nyolc területi válogató valamelyikére. Az elsőt június 16-án a Hagyományok Házában tartják.


Május 19-én éjfélkor zárult le a meghosszabbított jelentkezési határidő a Fölszállott a páva 2014. tehetségkutató vetélkedőre, amelyet április elején másodszor hirdetett meg 16 és 35 év közötti fiataloknak a Hagyományok Háza és az MTVA négy kategóriában (énekes és hangszeres szólisták; zenekarok, hangszeregyüttesek és énekegyüttesek; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek). A felhívásra 291 formáció jelentkezett. A legnépszerűbb az énekes szólista kategória volt, erre 114 nevezés érkezett. A vetélkedőbe emellett 42 táncos szólista, 28 táncospár és 51 néptáncegyüttes, továbbá 26 zenekar, 24 hangszeres szólista és 6 énekegyüttes jelentkezett.

Az elmúlt két hétben a beküldött demo-anyagok alapján a zsűri 261 előadó és együttes produkcióját ítélte érdemesnek arra, hogy részt vehessen a területi válogatókon (vagyis csak 30 produkciót utasítottak el, szemben a tavalyi évvel, amikor 190 jelentkező nem jutott el a versenyzésig). A zsűri véleménye az, hogy az idei jelentkezők magasabb színvonalú produkciókkal neveztek. A zsűri tagjai a következők voltak:
néptánc : Némethné Bakonyi Erika etnográfus, néptáncpedagógus, Szűcs Gáborkoreográfus-néptáncpedagógus, Mihályi Gábor koreográfus, Kovács Norbert néptáncoktató,Gaug Ágnes néptáncoktató, népdalénekes;
hangszeres népzene: Salamon Beáta népzenetanár, Árendás Péter, a Zeneakadémia adjunktusa, Borsi Ferenc népzenetanár, Dsupin Pál népzenész, Lakatos Róbert népzenész, brácsaművész, Pál István „Szalonna", népzenész;
népdal:  dr. Juhász Katalin néprajzkutató, népdalénekes, Juhász Erika népdalénekes, dr. Agócs Gergely néprajzkutató, Navratil Andrea népdalénekes.

A 8 területi válogató közül az elsőt június 16-án tartják a Hagyományok Házában (Budapest I., Corvin tér 8.), ekkor délelőtt 10 órától a szólisták, délután 13.30-tól pedig a néptáncegyüttesek és a zenekarok versengenek a továbbjutásért.
A területi válogatókat két turnusban tartják: a továbbiakban június 22-én Révkomárom, június 29-én Szentegyháza, július 6-án pedig Hódmezővásárhely következik. A második turnust ősszel rendezik meg a következő helyszíneken: Válaszút, Nyíregyháza, Vác és Kaposvár. A területi válogatók nyilvánosak, a szervezők és a versenyzők szeretettel várják az érdeklődőket.Mindegyik válogatóról 40 perces film készül, amelyet januárban, a Fölszállott a páva 2014. indításaként tűz majd műsorra az MTVA.

Népszerű bejegyzések