Intim képek a használt mobilokon

Évente több százezer okostelefon kerül a használt GSM boltokba, melyeken tömegével maradnak rajta privát fotók, de nem egyszer céges dokumentumok is.
Ma már szinte minden új telefonnal lehet fényképezni, és a készülékek többsége alkalmas arra, hogy a vállalati levelezésünkbe is belépjünk a segítségükkel. Ezért egyre fontosabb kérdéssé válik, hogy a leselejtezett telefonokon milyen adatainkat hagyjuk rajta.
A minősített adattörléssel foglalkozó Blancco cég magyarországi képviselői több hazai használt GSM boltot is végigjártak, és mindenhol arról számoltak be az eladók, hogy a leadott telefonokon gyakran találnak intim képeket, családi fotókat és egyéb dokumentumokat. A cég arra hívja fel a figyelmet, hogy különösen a külső memóriakártyát használó androidos készülékek veszélyeztetettek, mivel a rendszer-visszaállítás valójában csupán a kártyákon tárolt adatokhoz vezető útvonalakat törli, magukat az adatokat nem. Így a fényképek, dokumentumok könnyedén visszaállíthatóak ingyenes programok segítségével is. A Blancco ezért arra figyelmeztet, hogy a régi memórikártyákat jobb megtartani, vagy azok tartalmát teljesen felülírni, mielőtt eladjuk őket.
Útmutatók, technológiai leírások a mobil adattörléssel kapcsolatban:

Népszerű bejegyzések