Kiállítások a Népi Iparművészeti Múzeumban


XXX. Országos Faragópályázat és Kiállítás
id. Kapoli Antal emlékére
2013. június 7-2014. január 18.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 1011 Budapest, Fő u 6.
Nyitva tartás: kedd-szombat: 10:00-18:00

A pályázatot eredetileg a pásztorművészet hagyományát követő faragók számára írták ki, melyet néhai id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere neve fémjelez. Az emlékére meghirdetett pályázaton hosszú éveken át az ő művészetének szellemében készült a pályaművek jelentős része. Napjainkban a paraszti faragó hagyomány is igen kedvelt lett a faragók között, és a népi szobrászat mellett teret nyertek a hagyományra építő, mégis ötletes, újítási szándékkal készült alkotások.
Somogy megye 1957 óta adott helyet a fafaragók e legrangosabb országos megmérettetésének, idén azonban örvendetes módon a pályázatot 2007 óta kiíró Hagyományok Háza rendezi meg a kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, ahol a tárlat 2014 januárjáig felváltja a megújuló állandó kiállítás anyagát.
A háromévente meghirdetett nyilvános pályázaton idén is minden faragó részt vehetett olyan alkotásokkal, melyek még nem szerepeltek népi iparművészeti zsűrizésen. 2013-ban 69 alkotó pályázott 227 tárggyal, a szakértőkből álló, szigorú zsűri döntése alapján a kiállításon 51 művész mutatkozhat be legszebb tárgyaival.
A 2013. június 7-től látogatható kiállítás a legjobb módja annak, hogy az alkotók megismerhessék egymás munkáit, a közönség pedig itt mérheti le legjobban, hol tart ma a népi iparművészeti faragás.



Nomád Nemzedék. 40 éves a Fiatalok Népművészeti Stúdiója
2013. június 14. péntek, 15:00 – 2013. augusztus 3. szombat

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, 1011 Budapest, Fő u 6.
Nyitva tartás: kedd-szombat: 10:00-18:00
Megnyitó: 2013. június 14. 15 óra

A múlt század 70-es éveiben a paraszti életforma átalakulásával annak feledése, leépülése felgyorsult.  Nem véletlen, hogy ekkor vált időszerűvé a népművészet újrafelfedezése. Útjára indult a táncházmozgalom, és vele egy időben szerveződött egy kézművességet felölelő csoportosulás, a Fiatalok Népművészeti Stúdiója (FNS).
A javarészt városi fiatalokból, amatőrökből álló tárgyalkotó fiatalok a sematizált, kirakati népművészet ellenében a népi kultúra régebbi rétegeit kutatták, ahol az életmód és népművészet még nem vált szét, szerves egészet alkotott. Keresték a természet közeli, közösségben alkotás lehetőségeit, és arra törekedtek, hogy a 20. század emberének kultúrájában alkalmazzák, újragondolják a népművészetet.
Kutatásaik nyomán több elfeledett mesterség újraéledt. Ilyen volt a gubaszövés, a lószőrfonás, a kéregedény készítés vagy a nemezkészítés. Nagy jelentősége volt a kézműves kézikönyveknek, sorozatoknak, amelyeket a stúdió tagjai írtak. Ezek a mai napig alapművek, nélkülözhetetlenek a kézműves oktatás számára. A közművelődési intézményekbe, művelődési házakba, múzeumokba életet lehelt a mozgalom. Munkájuk nyomán beindultak az első játszóházak, vásárok, kiállítások, kézműves szakkörök szerveződtek, alkotótáborokban folyt a munka (Tokaj, Velem, Magyarlukafa). A stúdió tagjainak a közművelődésre gyakorolt hatása, szemlélete a népi kultúra megtartásában a mai napig meghatározó.
Ma, amikor a kézműves iskolák vállalják fel a mesterségek továbbörökítését, a nomád nemzedék tagjai, tanítványaik, követőik mindenütt ott vannak az oktatás, képzés területén. Az FNS volt tagjai jelen vannak a kulturális életben: kézműves mesteremberekként, művelődésszervezőkként, etnográfusokként, tanítókként tevékenykednek, képző- vagy iparművészként alkotnak.
A Hagyományok Háza emlékkiállítása fel szeretné villantani a mozgalom egykori céljait és az ebből kiváló mesterek egyéni életútját. A kiállításon 30 jeles volt FNS tag közel 200 alkotása szerepel: szőttes, fazekas termék, kosár, gyékény és csuhémunka, faragás, hangszer, hímzés, viselet, bőr- és nemeztárgyak. A tárlaton láthatóak olyan régi tárgyak, amelyek a múlt század 80-as évek elejéig készültek, és amelyek az FNS korszakot idézik, illetve az alkotók az utóbbi években készült munkáiból is található ízelítő.  A kiállítás bemutatja a stúdiósok publikációit, kiadványait. A stúdió tevékenységét megalakulásától kezdve, fotótablókon is ismertetjük.


Gyöngyökből gyökereztél. Szupper Kriszta gyöngyfűző Népi Iparművészemlékkiállítása
2013. június 6. csütörtök – 2013. augusztus 9. péntek

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme, 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.
Nyitva tartás: hétfőtől csütörtökig 9:00 - 16:00pénteken 9:00 - 13:00


Népszerű bejegyzések