Parlagfű-mentesítési akcióhét

A parlagfű által okozott allergia visszaszorítása érdekében, egy a hét elején indult akcióhét keretében kívánják a kezdeményező szervezetek - a Zöld Kör vezetésével -, Hajdúböszörmény város belterületén prevenciós jelleggel visszaszorítani virágzás előtt a legallergénebbnek tartott, agresszív gyomnövényünk a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) állományát.

Az allergiás megbetegedésben szenvedők és a ma még egészségesek védelme érdekében, az akcióhét keretében hétfőtől – péntekig minden nap 10 -17 óra között, (szombaton 9 – 11 óra között) a Városi Piac bejáratánál (Korpona utca 6. szám előtt található köz
English: Ambrosia artemisiifolia
területen) felállított Parlagfű-mentesítési sátorban leadhatók a lakosság és közületek által , köz- vagy magánterületen önkéntesen gyűjtött gyökeres parlagfű tövek.

Legalább egy zsáknyi (minimum 60 literes) parlagfű tő leadása esetén, zsákonként egy sorsjegyet és csere zsákot adományozunk az átadón személynek, valamint minden nap az első 100 önkéntes parlagfű mentesítő személy egynyári virágpalánta ajándékot vehet át az akcióhét szervezőitől a helyszínen! A sorsjegyesek szombat 11 órakor nyereménysorsoláson vehetnek részt, főnyeremény: egy kerékpár.

Legalább 5 fős önkéntes csapatok jelentkezését is várjuk az akcióhét ideje alatt, a különösen szennyezett közterületek megtisztítására!

A kezdeményezők az akcióhét céljaként a lakosság megmozgatását, a parlagfű elleni védekezés tudatosítását tűzték ki célul. Az akcióhetet követően a hatóságok veszik át a parlagfű elleni védekezésben a szerepet, amely már nem ajándékokért, hanem súlyos bírságokért megy. Június 30-ig ugyanis minden terület tulajdonos és földhasználó köteles – a vonatkozó jogszabályok értelmében – parlagfű-mentesíteni saját területét!

A kezdeményezés résztvevői:
Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal Hajdúböszörményi Járási Hivatal Járási Népegészségügyi Intézete,
valamint Hajdúböszörmény Város Polgármesteri Hivatala és Zöld Kör

Az akcióhét az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg!

Népszerű bejegyzések