A Hit Paradicsoma

A Hit Paradicsoma
(Paradies: Glaube / Paradise: Faith)
 
Mozi bemutató: 2013augusztus 22.

„Minden filmemben arra törekszem, hogy az igazságot mutassam be, legalábbis azt az igazságot, ahogy a világot látom" (Ulrich Seidl)

Hit Paradicsoma, Ulrich Seidl boldogságkeresés trilógiájának második része. A Paradicsom trilógia három darabja: a Szeretet, a Hit és a Remény alcímeket kapta (Paradise: Love, Paradise: Faith, Paradise: Hope). A részeket elsősorban az érzelmileg elidegenedett világunkban történő, sajátos boldogságkeresés metaforája köti össze, illetve az, hogy az egyes filmek főszereplői rokonok; az első részben kenyai szexturistaként szerelmet kereső hölgy lánya lesz a harmadik rész főszereplője, a második részben pedig nővérét, Anna Mariát ismerjük meg.
A trilógia második részének főszereplője Anna Maria (Maria Hofstätter), egy erősen hívő katolikus asszony, aki rendszeresen fizikálisan vezekel a bűnei miatt, és vallási őrülete olykor bizarr szexualitásban nyilvánul meg. Mindeközben egy olyan gyülekezet tagja, mely szeretné a kijelölt útról letért Ausztriát „visszakatolizálni". Anna Maria azzal tölti a szabadságát, hogy Szűz Mária-szobrokkal házal, és válogatás nélkül egyszerű embereket, vagy lomok közé zárkózott szociopatákat és alkoholistákat próbál megtéríteni. Váratlan fordulatként, két év után hazajön a mozgássérült férje, aki viszont muszlim és eltökélt, hogy elhidegült feleségét visszakényszeríti asszonyi kötelességeihez.
Hit Paradicsoma, olyan tabukkal szembesít, mint a reflektálatlan fanatikus hit, és a katolikus egyházi tanítások szó szerinti értelmezésének a veszélyei. Mindezt pontos vizuális kompozíciók keretezik, melybe a kiszolgáltatottság felkavaró ábrázolása diszharmóniát, vizuális és narratív nyugtalanságot csempész. Különlegesen érzékeny alkotás, mely társadalmi berendezkedésünket érintő átfogó kérdésekkel szembesít, egy rendkívül igényes rendezői film, mely a Velencei Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját. „Minden filmemben arra törekszem, hogy az igazságot mutassam be, legalábbis azt az igazságot, ahogy a világot látom" - mondta Ulrich Seidl arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy az olasz sajtó folyamatosan támadja, és botrányosnak titulálja filmjét.




A Hit Paradicsoma, (Paradies: Glaube / Paradise: Faith)
osztrák-német-francia filmdráma, 113 perc, 2012

Rendező: Ulrich Seidl
Forgatókönyv:  Veronika Franz, Ulrich Seidl
Fényképezte: Edward Lachman, Wolfgang Thaler
Vágó: Christof Schertenleib
Zene: Matz Müller
Producer: Ulrich SeidlPhilippe Bober, Christine Ruppert
Szereplők: Maria Hofstätter, Nabil Saleh, Natalya Baranova, Rene Rupnik, Daniel Hoesl, Dieter Masur, Trude Masur


Fesztiválszereplések:

Biennale di Venezia 2012,  A zsűri különdíjaCinemaAvvenire Award, legjobb film
Warsaw Film Festival 2012, Hivatalos versenyprogram
Thessaloniki International Film Festival 2012Hivatalos versenyprogram
International Film Festival Rotterdam 2013Hivatalos versenyprogram
Tallinn Black Nights Film Festival 2012, Hivatalos versenyprogram


Népszerű bejegyzések