Meghátrál Európában a Monsanto

Újabb győzelemként, a géntechnológiai ipar európai kudarcának beismeréseként értékeli a Magyar Természetvédők Szövetsége a Monsanto bejelentését, hogy a cég vissza kívánja vonni az új génmódosított fajtákra vonatkozó engedélykérelmeit.

Nemzetközi hírügynökségek tették közzé szerdán a hírt, amely szerint a Monsanto európai elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a cég vissza fogja vonni az új génmódosított fajtákra vonatkozó európai termesztési engedélykérelmeit. [1,2] A Reuters arról is beszámol, hogy az Európai Bizottság szóvivője megerősítette: hozzájuk is érkezett jelzés a Monsanto ilyen szándékáról. A hírek szerint a cég bejelentése öt génmódosított kukorica fajtacsoport, valamint egy-egy génmódosított szója ill. cukorrépa fajtacsoport termesztési engedélykérelmének visszavonására vonatkozik.

Az amerikai óriáscég bejelentése mögött az áll, hogy Európa lényegében bezárkózott a génmódosított növények előtt, a lakosság túlnyomó része nem kér a génmódosít élelmiszerekből, számos tagállam (köztük Franciaország, Németország, Magyarország ill. legutóbb Olaszország is) betiltotta a MON810-es génmódosított kukorica termesztését. Ezért Európában a génmódosított növények termőterülete nem éri el a mezőgazdasági területek 0,1 százalékát sem.  Ennek köszönhetően a BASF már tavaly közölte, hogy génmódosított termékeivel kivonul az európai piacról. [3]

A Monsanto tegnapi bejelentése géntechnológiai ipar európai kudarcának beismerése. A génmódosított termékeknek nincs piaca Európában: sem a fogyasztók, sem a gazdák nem kérnek belőlük. Most, hogy a géntechnológiai cégek egymás után kihátrálnak Európából, ideje lenne végre minden erőforrásunkat egy környezetbarát, tisztességesebb mezőgazdaság szolgálatába állítani, amely a fogyasztók igényeit szolgálja, miközben védi a természeti környezetünket és megerősíti a helyi közösségeket – reagált a hírre Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Jóllehet, az óriáscég döntése jelentős győzelem a génmódosított növények térnyerése elleni küzdelemben, nem szabad hátradőlni. A Monsanto ugyanis továbbra termeszteni kívánja Európában a MON810-es génmódosított kukoricát, még inkább ki akarja terjeszteni a vetőmagok feletti ellenőrzését, és növelni akarja a földjeinket, vizeinket és testünket is elszennyező [4] mezőgazdasági vegyszerek eladását – tette hozzá Fidrich Róbert.

Mivel Dél-Amerikából és az Egyesült Államokból több millió tonna génmódosított szója érkezik Európába, köztük hazánkba is, amelyet elsősorban takarmányként használnak fel, sürgetjük a kormányt, hogy az importált génmódosított szója kiváltása érdekében mielőbb valósítsa meg a Nemzeti Vidékstratégiában szereplő Nemzeti Fehérjeprogramot – fűzte hozzá a Magyar Természetvédők Szövetségének a programvezetője.

Jegyzetek:
[3] http://www.mtvsz.hu/a_gentechnologiai_oriasceg_basf_kivonul_europabol
[4] http://www.mtvsz.hu/glifozat_a_szervezetunkben



-->

Népszerű bejegyzések