Minden eddiginél többen vesznek részt a Budapest Pride-on


Hatalmas tömegben, jó hangulatban kezdődött meg a Budapest Pride Felvonulás az Andrássy úton. 8000-en vonulnak fel az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) emberek jogegyenlőségéért. A Pride mellett állt ki 20 nagykövetség, és 400-nál is több szervezet csatlakozott a Budapest Pride-ot támogatókhoz.

A korábbi évekhez képest több mint kétszer annyian indultak el a Budapest Pride felvonuláson. Nyolcezren emelik fel hangjukat és állnak ki az elfogadás fontossága mellett.  A felvonulás idei kiemelt témája felhívni a figyelmet a magunkért és egymásért való kiállás fontosságára: a tömegben LMBTQ szervezetek mellett feltűntek a nőjogi, roma, valamint a hajléktalan emberek jogait védő és más emberi jogi csoportok is. A Pride az LMBTQ emberek számára legnagyobb láthatóságot biztosító rendezvény, amelyet idén 18. alkalommal rendeznek meg. Az LMBTQ emberek mellett a felvonuláson több ezer támogató biztosítja szolidaritásáról az LMBTQ embereket.

Európai országokban jellemzően részt vesznek polgármesterek, közjogi méltóságok a jogegyenlőségért rendezett felvonulásokon. Ez kelet-európai országokban is egyre elterjedtebbé válik, a néhány hete rendezett Zagreb Pride-on részt vett Vesna Pusic külügyminiszter és a miniszterelnök felesége, Sanja Music Milanovic is.

A felvonulás az Olimpia Parkban ér véget, ahol 18 órától Pikniket tartunk: zenei fellépőkkel (Anorganik és Lazy Hammock, Lashe shave, The KOLIN) és beszédekkel. Beszédet mond Ulrike Lunacek az Európai Parlament képviselője, és LMBT munkacsoportjának tagja, Robert Biedron lengyel meleg parlamenti képviselő, Jónás Marianna roma emberi jogi aktivista és Hanzli Péter, a Pride-ot szervező alapítvány képviselője. A civil faluban 18 és 20 óra között több mint 20 szervezet képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A Budapest Pride célja a magyarországi LMBTQ-közösség építése és erősítése, a többségi társadalom megszólítása, az LMBTQ emberekkel szembeni sztereotípiák és előítéletek csökkentése, valamint figyelemfelhívás a jog- és esélyegyenlőség fontosságára.

Népszerű bejegyzések