Növekvő külkereskedelmi aktívum Magyarországon

2013 negyedik hónapjában a kivitel volumene 13,7, a behozatalé 10,5 százalékkal volt magasabb a ta­valy áprilisi szintnél. A külkereskedelmi forgalom volumene az év első négy hónapjában 3 százalékos bő­vülést mu­tatott – áll a KSH legfrissebb gyorstájékoztatójában.
A KSH külkereskedelmi termékforgalom témakörben megjelent közleménye szerint az idei év első négy hónapjában a magyar kivitel értéke 7 949 milliárd forintot (26,8 milliárd eurót), a behozatalé pedig 7 211 milliárd forintot (24,3 milliárd eurót) tett ki. Ezzel jelentős, 738 milliárd forintos (2,5 milliárd eurós) aktívum halmozódott fel a külkereskedelmi mérlegünkben a 2013. január-április közötti időszakban, amely 113 milliárd forinttal (334 millió euróval) magasabb volt az előző év azonos időszakában elértnél. A vizsgált időszakban a kivitel volumene 3,1 százalékkal, míg az import volumene 2,7 százalékkal volt magasabb a tavalyi év azonos időszakában mértnél.
Forrás: KSH

Az árufőcsoportok közül a jelentős súllyal rendelkező gépek és szállítóeszközök kategóriában az exportvolumen 3,5 százalékos, az importvolumen pedig 2 százalékos emelkedést mutatott az egy évvel ezelőtti szinthez képest. A közúti járművek exportja a gyártókapacitások bővülésének köszönhetően jelentősen növekedett 2013 első négy hónapjában az előző év azonos időszakához képest, és az irodagép és gépi adatfeldolgozó eszközök kivitele is dinamikus emelkedést mutatott. Az egyéb szállítóeszközök behozatala számottevően bővült, melynek hátterében főként a budapesti közlekedésfejlesztés keretében történő jármű­beszerzés áll.
Az árufőcsoportok között szintén jelentős súllyal bíró feldolgozott termékek mindkét irányú forgalma jóval meghaladta az egy évvel ezelőtti szintet: a kivitel volumene 6,6 százalékkal, a behozatalé pedig 5,8 százalékkal emelkedett az idei év január-áprilisi időszakában. Dinamikusan bővült a főcsoporton belül a szerves vegyi termékek exportja. A jelentős súlyt képviselő gyógyszer és gyógyszerészeti termékek kivitele ugyanakkor a korábbiaknál kisebb mértékben nőtt.
Az energiahordozók importvolumene 1,5 százalékkal növekedett 2012. január-áprilishoz képest, míg az élelmiszerek, italok és dohánytermékek mindkét irányú forgalma csökkent: az árufőcsoport kivitelének volumene 6,3 százalékkal, behozataláé pedig 4 százalékkal esett vissza.
A külkereskedelmünkben meghatározó súllyal rendelkező EU tagállamok felé irányuló kivitelünk értéke 20 510 millió eurót, onnan származó behozatalunké pedig 16 921 millió eurót tett ki a vizsgált időszakban, így a külkereskedelmi mérlegünk aktívuma ezen országokkal szemben 1 067 milliárd forint volt, amely 151 milliárddal magasabb az előző év azonos időszakában elértnél. Az EU-n kívüli országok felé irányuló kereskedelmünk hiánya 329 milliárd forint lett. A behozatal volumene az első négy hónapban 7,2 százalékkal bővült, míg az export volumene 4,4 százalékos emelkedést mutatott.

Népszerű bejegyzések