Tengernyi adat és előrejelzés a teniszrajongóknak -- IBM-elemzések a Wimbledon.com-on

A wimbledoni tornát régóta kíséri jelentős online érdeklődés is. Idén minden korábbinál több adat és ezek rendkívül gyors elemzése gazdagítja a szurkolók élményeit a torna weboldalán. Az IBM SlamTracker nevű alkalmazása a wimbledon.com honlapon tálal hatalmas adatmennyiséget – könnyen érthető csoportosításban és vizualizálva. A szerva sebességétől a Twitteren terjedő véleményekig.

Az IBM SlamTracker™ egy valós idejű statisztikai és adatmegjelenítési platform, amely az IBM előrejelző elemzési technológiájára épül. A pontok és statisztikák alapján egyszerűen áttekinthető vizuális ábrázolást készít a mérkőzésekről,arra bátorítva a szurkolókat, hogy az adatok interaktív használatával még jobban mélyedjenek el a játékban.

Az IBM SlamTracker™ a Grand Slam tornák nyolc évnyi adatainak (mérkőzésenként több mint 41 millió adatpontnakaz elemzésével azonosítja a játékosok és a játékstílusok jellemző mintáit. Az egyes mérkőzések előtt az IBM elemzi a játékosok között korábbi mérkőzéseit (vagy a hasonló játékstílusúakközöttieket, ha az adott játékosok még nem mérkőztek egymással korábban). Ez az elemzés kulcsfontosságú teljesítménymutatókat határoz meg, ezek az ún.„mérkőzéskulcsok". A rendszer a mérkőzés során összeveti az adott játékos aktuális teljesítményét saját kulcsmutatóival, és valós időben frissíti az adatokat a wimbledon.com webhelyen. A szurkolók a mérkőzés előrehaladtával így egyre több információhoz férhetnek hozzá.

A SlamTracker™-t idén a legfontosabb mérkőzésstatisztikák továbbfejlesztett megjelenítésével is kibővítették, hogy a szurkolók még egyszerűbben követhessék és elemezhessék az ászok és a sikeres első szervák arányát és még sok mást. Sőt, a SlamTrackerbe az IBM idén egy közösségimédia-szolgáltatást is beépített. A szurkolók (és a játékosok) most már a játékosokkal kapcsolatban a Twitteren, a CourtTwitter oldalon közzétett véleményeket is összehasonlíthatják, böngészhetik. A szurkolói vélemények megismerése a játékosoknak is segíthet a különféle közösségi oldalak előnyös használatában.Az ilyen elemzések haszna nem korlátozódik a sportra: az üzleti világban ugyanilyen értékes annak ismerete, hogy az ügyfelek milyen véleményt alkotnak a vállalatról a kulcsfontosságú pillanatokban, például egy új termék bevezetésekor.


Az elemzés távlatai: messze, messzebb, még messzebb?

2011-ben és 2012-ben az IBM már tesztelte a SecondSight megoldást is, amely először tette lehetővé a játékosok mozgásirányának, sebességének és távolságának követését a pályán. Idén már a 4 bemutatópályán is követhetők ezek az adatok. A visszajelzés alkalmas a játékosok teljesítményének kiértékelésére és javítására, és persze gyors képet a szurkolóknak is amérkőzés alakulásáról. Az IBM idén más adatgrafikai szolgáltatásokat is biztosít a BBC számára, így a csatorna megjelenítheti például a játékosok által pontonként, mérkőzésenként és játszmánként lefutott távolságot, részletgazdagabbá téve a tudósításokat, és több információt bocsátva a szurkolók rendelkezésére.

Népszerű bejegyzések