Turisztikai közlemények


Magyarország a 2013-as kölni RDA workshopon
A német autóbuszos szakma 29. alkalommal rendezte meg az RDA Workshop-ot Kölnben, július 23-25. között. 50 ország 1100 kiállítója vonultatta fel kínálatát a szakma legnagyobb rendezvényén, melynek megnyitóját Köln város főpolgármestere, a német parlament több képviselője, valamint a Bundesverband der Deutschen Tourismuswirtschaft elnöke, Dr. Michael Frenzel is megtisztelte jelenlétével. A buszos utazás nélkülözhetetlen eleme a német turisztikai iparnak, fontos feladata, hogy megfeleljen az egyre differenciáltabb fogyasztói igényeknek. A workshop idei központi témája a kulturális turizmus volt, az elhangzott előadásokban azonban gyakran szó esett arról is, hogy a hagyományos buszos utazások mellett egyre nagyobb teret nyer a busz és kerékpár kombinációja.
Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan nagy erőkkel vonult fel a workshopon: az MT Zrt. nemzeti standján 7 társkiállító, valamint egyéni standdal további 5 beutaztató iroda volt jelen.
A vásár alatt tartotta alakuló ülését az új Nemzetközi Buszturisztikai Szövetség, melynek a MUISZ (Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége) is tagja. A szervezet célja, hogy a buszos turizmus problémáit európai szinten kezelje és képviselje a buszvállalkozók érdekeit az európai fórumokon.
Rövidfilmek és érdekes híradások osztrák utazóknak a „gyógyító Magyarországról"
A Magyar Turizmus Zrt. ausztriai külképviselete által szervezett sajtóutak eredményeként számos különleges, egyedi rövidfilm ajánlja a nyári Budapestet és a hazai wellness szállodákat az osztrák utazóknak. Az ausztriai senior korosztály körében legnépszerűbb on-line életmódmagazin, az 55 Plus (www.55plus-magazin.net)tudósítói részletes videófilmes és fényképes összeállításokban számolnak be a nyári kulturális, gasztronómiai, sportolási és kirándulási, valamint vásárlási lehetőségekről a magyar fővárosban. Budapest nyáron is páratlan élmény, ahol mindenki megtalálja a számítását – így foglalható össze a turistacsalogató kisfilmeküzenete. Az MT Zrt. által két hete szervezett hévízi tanulmányútnyomán az internetes magazin nyitólapján színes, csalogató összeállítást tettek közzé Hévízről, amely az elsők között van a magyar úti célok népszerűségi listáján. A Magyarországról szóló tematikus rövidfilmek közül több is foglalkozik a hazai egészségturisztikai attrakciókkal, s hazánkat a gyógyulás és rekreáció fellegváraként jellemzik. Az elmúlt években rekord számú osztrák turista fordult meg nálunk, akik évente több mint 120 milliárd forintot költöttek. Ennek több mint egyharmada közvetlenül az egészségturizmushoz kötődik. Ausztriáról, mint az egyik legígéretesebb küldőpiacunkról további szakmai információ az MT Zrt. képviseletének honlapján olvasható, itt:http://at.gotohungary.com/hirek_ms_at.




Szlovák szakemberek fedezték fel a balatoni és a nyugat-dunántúli régiót
2013 júliusában a Veszprémi TDM, a Bakony és Balaton TDM, valamint a Magyar Turizmus Zrt. szlovákiai képviseletének meghívására 5 szlovákiai újságíró és 2 utazási irodai szakember látogatott hazánkba. A háromnapos szakmai út első napján ellátogattak a herendi Porcelániumba, megtekintették a veszprémi Vár kulturális és egyházi látnivalót, sétáltak a megújult Veszprémvölgyben, amely összeköti a Várat a város másik jelentős látnivalójával, az Állatkerttel. Este a Grammy-díjas énekesnő-zongorista, Diana Krall koncertjét élvezhették az idén 5. születésnapját ünneplő Veszprém Arénában, a VeszprémFesten.
A Szépalma szállodában töltött éjszakai pihenést követően a Bakony kapta a főszerepet. A nap lovas kocsizással indult, majd a zirci Arborétum új látogatóközpontját csodálták meg a lelkes szakemberek. A Hotel Szarvaskútban elfogyasztott ebéd után bejárták a Sobri Jóska Kalandparkot és a Forest Hills golfpályát, majd kellemes hangulatú somlói borkóstolón vettek részt a Tornai Pincészetben. Az este a sümegi Hotel Kapitány lovagi játékán ért véget középkori lakomával. Csónakázással indult a tanulmányút zárónapja a tapolcai Tavasbarlangban, amelyet Nemesvámoson pálinkakóstolás követett. A hamisítatlan nyári Balaton-parti hangulatba kóstolhattak bele Balatonkenesén a Kenese Marina Port vitorláskikötőben, végül Várpalotán a Thury vár megtekintésével zárult a program.
A résztvevők nagyra értékelték a régió sokszínűségét, gasztronómiai és természeti értékeit, nem utolsósorban pedig a házigazdák szívélyességét, a magyaros vendéglátást. A Közép-dunántúli és a balatoni régiókat is egyre több turista keresi fel: a KSH adatai szerint a balatoni régióban 960 ezer, a közép-dunántúli régióban 255 ezer vendégéjszaka realizálódott a 2013. január-májusi időszakban.

Népszerű bejegyzések