2013. augusztus 8.

100 éves a Pécsi Vasútigazgatóság - Interaktív tárlat

A MÁV Zrt. Pécsi Vasútigazgatósága megalakulásának 100. évfordulóját ünnepli idén. Az ennek tiszteletére tartott mai pécsi emlékülésen dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Pál László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese mondott köszöntőt. Továbbá – rendhagyóan – a pécsi Árkád bevásárlóközpontban interaktív vasúti tárlat nyílt, ami a héten látogatható.
A mai emlékülést Orbán Zsolt, a MÁV Zrt. pécsi területi igazgatója nyitotta meg. A rendezvényt dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere is megtisztelte jelenlétével. A városvezető köszöntőjében kiemelte: „Helyes döntést hoztak 1913-ban Pécs akkori vezetői, mikor támogatták, hogy a MÁV-nak itt létesüljön régiós központja. A város fejlődésében jelentős szerepe volt a vasútnak az elmúlt száz évben. Külön öröm, hogy a jubileumi évben, idén ősztől megkezdődik a pécsi vasútállomás műemléki igényességű felújítása."
Pál László, a MÁV Zrt. pályaműködtetési és üzletfejlesztési általános vezérigazgató-helyettese beszédében hangsúlyozta:„A vasút reneszánszát éli mind Nyugat-Európában, mind hazánkban. A magyar kormány a közösségi közlekedés, azon belül is a vasút mellett tette le a voksát, és ehhez forrásokat is párosít. Eredmények már most is látszanak, hiszen évtizedek óta először produkált a MÁV Zrt. pozitív üzemi eredményt, valamint a vasutat egyre több utas veszi igénybe. Nekünk folyamatosan tennünk kell azért, hogy újra meg újra, egyre többen a vasutat válasszák, jó érzéssel jöjjenek be állomásainkra, szálljanak fel vonatainkra."
A pécsi vasútigazgatás történetéről dr. Majdán János, a PTE egyetemi docense, történész tartott előadást, majd korábbi pécsi vasútigazgatók emlékeztek vissza az elmúlt évtizedekre. Ezt a jubileum alkalmából készült „Mozaikok a pécsi vasútigazgatás 100 éves történetéből" című könyv bemutatása követte.
A MÁV a 100. évfordulóról egy ünnepségsorozattal emlékezik meg, melynek első állomása az igazgatósági épület parkjában lévő felújított „Nyalóka" gőzmozdony avatása volt (részletek: www.mav.hu/hirek/hir.php?mid=151e2fec3a9caa). Augusztus 1-jén emléktáblát avattunk az igazgatósági épület Zsolnay-kerámiás főlépcsőházában. Ma pedig, az emléküléssel párhuzamosan megnyílt és augusztus 14-ig várja a látogatókat a pécsi Árkád Üzletközpontban egy interaktív kiállítás, amely a civil érdeklődőt, vasútbarátokat célozza meg attrakcióival. (Részletek:www.arkadpecs.hu/oldalak/mavkiallitas)

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...