A Szent István napi kenyér

Az augusztus 20-i központi rendezvényre készülve a Magyar Pékszövetség, még márciusában meghirdette, az országos kenyérversenyt, a 2013. évi, "Szent István Napi Kenyér" kiválasztására. A kenyérverseny győztese a Szent István napi tönkölybúzás-joghurtos kenyér lett. A nyertes kenyér előállítója, a Pékmester Bt. monori üzemének tulajdonosa és fia Rábai Gábor és ifj. Rábai Gábor.
A verseny zsűrizésénél a legfontosabb szempontok között szerepel, hogy a kenyér természetes anyagokat tartalmazzon, elégítse ki a tömegesen fogyasztott kenyerek igényét, beltartalmi értékei jobbak legyenek a fehér, illetve félbarna kenyér értékeinél, legyen alkalmas mindennapi fogyasztásra, legyen egyszerűen gyártható, valamint a felhasználásra kerülő alapanyag és az alkalmazandó technológia biztosítsa a standard minőséget.
A  Szent  István  napi tönkölybúzás-joghurtos  kovászos  eljárással   készül,  csak természetes anyagokat tartalmaz.
Összetételében meghatározó a felhasznált lisztek típusa és azok aránya:
50% tönkölyliszt (tönköly fehérliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
50% fehér kenyérliszt
A tönkölybúza ősi búzafaj, mely napjainkban reneszánszát éli. A fehérjetartalma
felülmúlja a hagyományos búzáét, az esszenciális aminosavak és lizin tartalma is
nagyobb. Jelentős a vitamin (B-vitaminok, E-vitamin, niacin) és ásványi anyag tartalma (vas,
mangán, kalcium, magnézium, foszfor és szelén).
A kenyér harmonikus ízét, a kenyér összetétele (lisztek, joghurt) az alkalmazott gyártástechnológia és a sütési előírások együttesen adják.
A kenyér 0,5 kg-os 0,75 kg-os és 1 kg-os tömegegységben készül kerek, vágott formában. A kenyér külső megjelenését, ünnepélyességét egy szalag emeli ki.
A Magyar Pékszövetség a hagyományokhoz híven, két helyszínen - a Budapesti "Magyar ízek Utcája" rendezvényen és Orosházán, a Nemzetközi Kenyérünnepen állítja a középpontba az idei nyertes Szent István napi kenyeret.
A magyar ízek sétánya rendezvényen, a Lánchíd- Jégverem utca közötti szakaszon legalább 10 sütőipari vállalkozás, kiállító mutatja be saját termékeit, melyeket az érdeklődők megkóstolhatnak és megvásárolhatnak.
A Clark Ádám téri parkban a Magyar Pékszövetség is megjelenik külön sátorban, ahol közreműködik a kóstoltatásban és árulni fogja sátrában a Szent István napi kenyeret.
A rendezvényen megjelenik és sütési bemutatót tart a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje. A gyerekek részére a Pesti Barnabás Szakiskola tart foglalkoztatást a Clark Ádám téri parkban, ahol a megformázott tésztájuk megsüttethetik. A programot az Agrár Marketing Centrum támogatja.

Népszerű bejegyzések