A válság előtti évben mértnél is jobban nőttek a beruházások

A KSH legfrissebb adatai a beruházások emelkedését mutatják a magyar gazdaságban, amelyre utoljára a válság előtti évben, 2007-ben volt példa. Az előző év azonos időszakához képest a bővülés mértéke 2013 első negyedévében 4,6 százalékos volt, amely még a 2007. negyedik negyedévében mért 2,6 százalékos szintet is meghaladja. Negyedéves alapon – a szezonálisan kiigazított adatok szerint – a beruházások volumene gyakorlatilag stagnált (-0,1 százalék). Az építési beruházások 5,8, míg a gép-és berendezésberuházások 2,4 százalékos növekedést mutattak 2012. második negyedévéhez képest.

Forrás: KSH
A nemzetgazdasági beruházásokban közel egyharmados arányt képviselő feldolgozóipari beruházások volumene az előző negyedévi 13,2 százalékos visszaesést követően csupán 0,5 százalékkal mérséklődött. Az ágazaton belül a nagy súlyú gyógyszergyártás és járműipar esetében főként a tavalyi erős beruházási kedvnek – vagyis a magas bázisnak – köszönhetően csökkent a beruházások értéke, ugyanakkor a gumi, műanyag, nem fém ásványi termék, illetve a gép, gépi berendezések gyártása területén bővülést regisztráltak.
A nemzetgazdasági beruházásokban 14 százalékos hányadot kitevő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágban 2013 második negyedévében a beruházások volumene 13,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért szintet. A Kormány infrastrukturális fejlesztéseket támogató intézkedései is hozzájárultak a bővüléshez, amely főként az alsóbbrendű útvonalak, egyéb útépítések és autópálya építések, valamint az ágazatban végbement járműbeszerzésnek köszönhető.
2013. április-júniusban összesen tizenegy nemzetgazdasági ágazatban volt magasabb a beruházások volumene az előző év második negyedévéhez képest. Ezek közül a legdinamikusabb bővülés a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágazatban következett be, ahol szállodafelújítások és bővítések nyomán 80,2 százalékkal nőtt a beruházási volumen.

Népszerű bejegyzések