2013. augusztus 23.

Az Európában egyedülálló, hazai lovas szolgáltatások érdekében változik a rendelet

A lovas turisztikai szolgáltatások tárgyi és személyi feltételeit 2008 óta a turizmusért felelős miniszter rendelete szabályozza. Az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai alapján az előírások egy része módosul. A változások 2013. szeptember 1-jétől lépnek hatályba. A módosítás új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket és a lovasterápia és fogyatékos személyek lovagoltatása szolgáltatás személyi feltételeit is tartalmazza.
A lovas szolgáltatás igénybe vételénél fontos a biztonság, a ló és az ember közötti harmonikus kapcsolat kialakításához feltétlen szükséges, hogy a szolgáltatást nyújtó létesítményben a közreműködő szakemberek hozzáértése és az állattartás feltétele (lovak elhelyezése, szerszámok) megfelelő legyen. A rendelet szabályozza a lovas turisztikai szolgáltatásokat (lovagoltatás, lovas oktatás, lovas terápia, terep- vagy túralovaglás, fogathajtás, fogathajtás-oktatás, fogatoztatás, lovas bemutató) és a létesítmények hatósági nyilvántartásba vételének feltételeit is.
A rendelet módosításába beépült a lovas szakemberek álláspontja, mely szerint a lovas szolgáltatás minőségét alapvetően befolyásolja a vendégek által igénybevett lovak képzettsége, kondíciója, kezelhetősége, kapcsolatteremtési készsége, szolgáltatásra való alkalmassága. A hatályos rendelet nem írt elő a szolgáltatásba bevont lovak kiképzésére vonatkozó elvárásokat, a módosítás viszont tartalmazza új szabályozási elemként a lovak alkalmassági vizsgálatára vonatkozó követelményeket. A vizsgálatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tenyésztési hatósága a lovas turizmus és lovasterápia országos működési területű szakmai szövetségek szakértői bevonásával végzi majd. A Magyar Lovasterápia Szövetség és Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség által kidolgozott egy a lovakra vonatkozó minősítési rendszert, mely e szervezetek közreműködésével kötelező jelleggel kerül bevezetésre. A már működő lovas szolgáltató létesítményekben a lovas szolgáltatásba vont lovak minősítésének határideje 2014. június 30.
A módosított rendelet pontosítja a lovasterápia és a fogyatékos személyeknek nyújtott szolgáltatás személyi feltételeit is, melyeket fontos volt meghatározni, hisz a lovas szolgáltató tevékenységért felelős személy, illetve az általa a vendég lovagoltatása idejére kijelölt személy megfelelő szakértelmének kiemelt jelentősége van.
Fontos megkülönböztetni a két szolgáltatást: A lovasterápia egy speciális fejlesztő-rehabilitációs szolgáltatás, amely sérült, fogyatékos vagy pszichológiai kezelés alatt álló személy gyógyítására, készségei fejlesztésére, egészségi és pszichés állapotának javítására irányul. A fogyatékos személynek nyújtott lovas szolgáltatás pedig a fogyatékos személy és a ló együttes felkészültségén alapuló, kondíciónövelő, rekreációs, szabadidős tevékenységként végezhető lovas oktatást, lovagoltatást, fogatoztatást, fogathajtás oktatását, lovas parasportot, valamint lovas speciális sportot jelenti.
A lovagolni szándékozó vendégek - a szolgáltató által gyakran nem ismert - lovaglási tapasztalatából és a szolgáltatásba vont lóval való együttműködési készségéből adódó lehetséges balesetek megelőzése érdekében új képesítési követelményeket határoztak meg. A lovasterápia szolgáltatás nyújtásakor jelen kell lennie olyan lovasterapeutának, aki rendelkezik gyógypedagógus, gyógytornász, pszichológus, konduktor, vagy orvos alapdiplomával, vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséggel, és megszerezte a felnőttképzés vagy a pedagógiai-továbbképzés keretén belül a lovasterapeuta szakmai végzettséget. A fogyatékos személyeknek nyújtott lovas szolgáltatásnál jelen kell lennie olyan lovas oktatónak vagy edzőnek, aki rendelkezik a lovas szolgáltatás nyújtásának általános képesítésével, és megszerezte a fogyatékos személyek lovassportja kiegészítő képzettséget vagy ezzel egyenértékű elismert vagy honosított képzettséget. A képesítés megszerzésének határidejét a megfelelő felkészülés érdekében 2015. december 31-re írja elő a tervezet.
Magyarország lovas kultúrája világhírű, hazánk Európa egyik legszabadabban belovagolható országa, kiválóak a természeti adottságok, mélyen gyökerezik a lovak iránti szeretetet, melyet a magyar kormány tudatosan ápol. A lovaglás egyre több hazai és külföldi turista számára vonzó időtöltés, Magyarország kiváló úton jár, hogy Európa legnagyobb lovasközpontja legyen.

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...