2013. augusztus 7.

Az ország tortája: Milotai mézes grillázstorta

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évről évre meghirdeti a „Magyarország Tortája" elnevezésű pályázatot. A Magyarország Kormányának megbízásából életre hívott pályázaton, az Ipartestület minden évben innovatív, kreatív ötleteket, főleg a magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat vár a „versenyzőktől".
A neves cukrászmesterekből álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes pályázó tortája elnyeri a „Magyarország Tortája" elnevezést. A különleges desszert augusztus 20-ától kerül a cukrászdák pultjaira. A tortakülönlegesség receptjének közkinccsé válása után, a cukrászok az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt.
Az akció egyre nagyobb népszerűségnek örvend: 2007 óta mind több cukrászda verseng a neves címért, a nyertes tortát pedig egész évben hatalmas érdeklődés kíséri. Tavaly már több mint 35 torta közül választotta ki a zsűri azt, amely méltónak bizonyult a „Magyarország Tortája" kitüntető címre.
2010-ben az ország 1000 szeletes tortáját 500 árvízkárosult gyermek fogyaszthatta el. 2012-ben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kiírta a „Magyarország Cukormentes Tortája" pályázatát, párhuzamosan a több éve sikeresen futó „országtorta" kezdeményezéssel.
Magyarország tortái az elmúlt években:
- Madártejtorta (Zila Kávéház - Zila László)
- Szatmári szilvatorta (Zila Kávéház - Zila László)
- Pándi meggytorta (Zila Kávéház - Zila László)
- Szilvagombóc torta (Súlyán Cukrászda - ifj. Súlyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin)
2011 - Kecskeméti barackos kölestorta (Zila Kávéház - Zila László)
2012 - Szabolcsi almás máktorta (Kokó Cukrászda - Pintér Zsolt), Cukormentes
almatorta egressel (Zila Kávéház - Zila László)
A tavalyi évben a szabolcsi almás máktorta lett a győztes.
A 2013-as évi pályázat döntősei:
Aranygaluska torta (Művész Kávéház) Milotai mézes grillázstorta (Major Cukrászda) Ország gyöngye torta (Sugár! Design Cukrászda) Zalavári torta (Nándori Cukrászda) Legényfogó torta (Nándori Cukrászda)

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...