Az ország tortája: Milotai mézes grillázstorta

Az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2007 óta évről évre meghirdeti a „Magyarország Tortája" elnevezésű pályázatot. A Magyarország Kormányának megbízásából életre hívott pályázaton, az Ipartestület minden évben innovatív, kreatív ötleteket, főleg a magyaros ízvilágot tükröző recepteket és tortákat vár a „versenyzőktől".
A neves cukrászmesterekből álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes pályázó tortája elnyeri a „Magyarország Tortája" elnevezést. A különleges desszert augusztus 20-ától kerül a cukrászdák pultjaira. A tortakülönlegesség receptjének közkinccsé válása után, a cukrászok az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt.
Az akció egyre nagyobb népszerűségnek örvend: 2007 óta mind több cukrászda verseng a neves címért, a nyertes tortát pedig egész évben hatalmas érdeklődés kíséri. Tavaly már több mint 35 torta közül választotta ki a zsűri azt, amely méltónak bizonyult a „Magyarország Tortája" kitüntető címre.
2010-ben az ország 1000 szeletes tortáját 500 árvízkárosult gyermek fogyaszthatta el. 2012-ben az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kiírta a „Magyarország Cukormentes Tortája" pályázatát, párhuzamosan a több éve sikeresen futó „országtorta" kezdeményezéssel.
Magyarország tortái az elmúlt években:
- Madártejtorta (Zila Kávéház - Zila László)
- Szatmári szilvatorta (Zila Kávéház - Zila László)
- Pándi meggytorta (Zila Kávéház - Zila László)
- Szilvagombóc torta (Súlyán Cukrászda - ifj. Súlyán Pál/Sulyánné Benkó Katalin)
2011 - Kecskeméti barackos kölestorta (Zila Kávéház - Zila László)
2012 - Szabolcsi almás máktorta (Kokó Cukrászda - Pintér Zsolt), Cukormentes
almatorta egressel (Zila Kávéház - Zila László)
A tavalyi évben a szabolcsi almás máktorta lett a győztes.
A 2013-as évi pályázat döntősei:
Aranygaluska torta (Művész Kávéház) Milotai mézes grillázstorta (Major Cukrászda) Ország gyöngye torta (Sugár! Design Cukrászda) Zalavári torta (Nándori Cukrászda) Legényfogó torta (Nándori Cukrászda)