2013. augusztus 14.

Bekövetkezett a növekedési fordulat

A Kormány elmúlt három évben tett intézkedéseinek eredményeként Magyarország a fenntartható gazdasági növekedés pályájára lépett.
Az IMF hitel előtörlesztésével hazánk bizonyította, hogy egy saját lábán megálló, független ország, amely képes magát a piacról finanszírozni. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy hazánk közben kikerült a technikai értelemben vett recesszióból.
Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó és pénzügyekért felelős államtitkára kijelentette: a gazdaságpolitika jó úton halad, strukturális reformokra nincs szükség, a nagyobb területeken pont azok lezárása zajlik, stratégiai változások nem lesznek. Most a fenntartható gazdasági növekedésre koncentrálunk. Hazánkban folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, a fizetések pedig tartósan őrzik vásárlóértéküket. A Kormány lakossági terheket mérséklő politikájának eredményeként negyven éve nem volt ilyen tartósan alacsony az infláció, mint most.
Magyarország kikerült a technikai értelemben vett recesszióból: 2013. második negyedévében az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,5 százalékkal bővült a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest. Fontos elem lehet még a lakossági fogyasztás alakulása, a rezsicsökkentés és alacsony infláció megtámogathatja a fogyasztás bővülését. A háztartások fogyasztásának éves alapon történő emelkedését vetíti előre, hogy a kiskereskedelmi forgalomban 2013. áprilisában 3,5 százalékos, májusban pedig 2,2 százalékos bővülést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.
A  Munkahelyvédelmi Akció sikerét jelzi, hogy több mint 730 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítette az első félévben, akik életkoruknál vagy élethelyzetüknél fogva különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a munkaerőpiacon.  A járulékkedvezménnyel támogatott munkavállalók közül 356 ezren 55 év felettiek, 30 százalékuk (220 ezer fő) szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozik, 16 százalékuk (115 ezer fő) 25 év alatti fiatal, 4 százalékuk (30 ezer fő) kisgyermekes édesanya és 2 százalékuk (11 ezer fő) tartósan álláskereső polgár.
A Kormány gazdasági növekedést elősegítő célkitűzései eredményeként Magyarország egyre több pozitív mutatóval bír. Az európai tendenciákkal ellentétben Magyarországon folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, 2013 II. negyedévében 3 millió 931 ezer fő dolgozott, 55 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A KSH statisztika szerint 2013. II. negyedévében a 15-74 év közötti korcsoport foglalkoztatási rátája 0,9 százalékponttal növekedett 2012 azonos időszakához képest, míg a 15-64 éves korosztályban 1,1 százalékpontos bővülés történt.
A Kormány kiemelt prioritásként kezeli a női foglalkoztatás kérdését is, amelynek eredményeként 20 éves csúcson a női foglalkoztatási ráta,  Magyarország az Unióban a negyedik legmagasabb létszámbővülést érte el. A 15–64 éves nők közül 1 millió 786 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé, a foglalkoztatási ráta értéke 0,2 százalékkal 52,4%-ra emelkedett. Magyarországon tavaly több mint 190 ezer - 6 év alatti kisgyermeket nevelő - anya dolgozott,  ez a szám 15 ezerrel több, mint egy évvel korábban, és 2005 óta nem volt ilyen magas érték.
Szintén hazánk gazdasági növekedéséhez járulhat hozzá az ismételten növekvő ipari termelés is. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint az ipari termelés az idei év júniusában 1,7 százalékkal haladta meg a 2012. júniusi szintet, míg májushoz képest 1,2 százalékkal emelkedett az ipari termelés volumene.
Magyarország sikere, hogy egyszerre tudott megvalósulni a pénzügyi stabilitás és az ország növekedési pályára állítása.
Budapest, 2013. augusztus 14.
Nemzetgazdasági Minisztérium

Mesterséges intelligenciával debütált az LG G7 ThinQ

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb felsőkategóriás okostelefonját, az LG G7 ThinQ -t. Az új készülék az alapvető szolgáltatásokon túl...