Bekövetkezett a növekedési fordulat

A Kormány elmúlt három évben tett intézkedéseinek eredményeként Magyarország a fenntartható gazdasági növekedés pályájára lépett.
Az IMF hitel előtörlesztésével hazánk bizonyította, hogy egy saját lábán megálló, független ország, amely képes magát a piacról finanszírozni. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy hazánk közben kikerült a technikai értelemben vett recesszióból.
Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó és pénzügyekért felelős államtitkára kijelentette: a gazdaságpolitika jó úton halad, strukturális reformokra nincs szükség, a nagyobb területeken pont azok lezárása zajlik, stratégiai változások nem lesznek. Most a fenntartható gazdasági növekedésre koncentrálunk. Hazánkban folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, a fizetések pedig tartósan őrzik vásárlóértéküket. A Kormány lakossági terheket mérséklő politikájának eredményeként negyven éve nem volt ilyen tartósan alacsony az infláció, mint most.
Magyarország kikerült a technikai értelemben vett recesszióból: 2013. második negyedévében az elemzői várakozásoknak megfelelően 0,5 százalékkal bővült a magyar gazdaság az előző év azonos időszakához képest. Fontos elem lehet még a lakossági fogyasztás alakulása, a rezsicsökkentés és alacsony infláció megtámogathatja a fogyasztás bővülését. A háztartások fogyasztásának éves alapon történő emelkedését vetíti előre, hogy a kiskereskedelmi forgalomban 2013. áprilisában 3,5 százalékos, májusban pedig 2,2 százalékos bővülést regisztráltak az előző év azonos időszakához képest.
A  Munkahelyvédelmi Akció sikerét jelzi, hogy több mint 730 ezer munkavállaló foglalkoztatását segítette az első félévben, akik életkoruknál vagy élethelyzetüknél fogva különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a munkaerőpiacon.  A járulékkedvezménnyel támogatott munkavállalók közül 356 ezren 55 év felettiek, 30 százalékuk (220 ezer fő) szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozik, 16 százalékuk (115 ezer fő) 25 év alatti fiatal, 4 százalékuk (30 ezer fő) kisgyermekes édesanya és 2 százalékuk (11 ezer fő) tartósan álláskereső polgár.
A Kormány gazdasági növekedést elősegítő célkitűzései eredményeként Magyarország egyre több pozitív mutatóval bír. Az európai tendenciákkal ellentétben Magyarországon folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, 2013 II. negyedévében 3 millió 931 ezer fő dolgozott, 55 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A KSH statisztika szerint 2013. II. negyedévében a 15-74 év közötti korcsoport foglalkoztatási rátája 0,9 százalékponttal növekedett 2012 azonos időszakához képest, míg a 15-64 éves korosztályban 1,1 százalékpontos bővülés történt.
A Kormány kiemelt prioritásként kezeli a női foglalkoztatás kérdését is, amelynek eredményeként 20 éves csúcson a női foglalkoztatási ráta,  Magyarország az Unióban a negyedik legmagasabb létszámbővülést érte el. A 15–64 éves nők közül 1 millió 786 ezren tartoztak a foglalkoztatottak közé, a foglalkoztatási ráta értéke 0,2 százalékkal 52,4%-ra emelkedett. Magyarországon tavaly több mint 190 ezer - 6 év alatti kisgyermeket nevelő - anya dolgozott,  ez a szám 15 ezerrel több, mint egy évvel korábban, és 2005 óta nem volt ilyen magas érték.
Szintén hazánk gazdasági növekedéséhez járulhat hozzá az ismételten növekvő ipari termelés is. A munkanaphatástól megtisztított adatok szerint az ipari termelés az idei év júniusában 1,7 százalékkal haladta meg a 2012. júniusi szintet, míg májushoz képest 1,2 százalékkal emelkedett az ipari termelés volumene.
Magyarország sikere, hogy egyszerre tudott megvalósulni a pénzügyi stabilitás és az ország növekedési pályára állítása.
Budapest, 2013. augusztus 14.
Nemzetgazdasági Minisztérium

Népszerű bejegyzések