Egymilliónál is több PayPass kártya Magyarországon

A MasterCard legfrissebb adatai szerint 2013. második negyedévében jelentősen nőtt a kibocsátott PayPass kártyák száma hazánkban, jóval átlépve ezáltal az egymilliós határt.
A MasterCard adatai szerint nem csak a kártyák darabszáma, de az egy érintéssel történő használat is dinamikusan nő. „A kimutatásaink szerint a PayPass kártyákon jelenleg már minden hatodik tranzakció a kártya terminálhoz érintésével történik (tehát a kártyát birtokosa nem adja át a pénztárosnak és nem húzzák le a terminálon), így biztosítva a kényelmes és egyszerű fizetést a fogyasztóknak és egyúttal rövidebb sorokat a pénztáraknál. Jól látható, hogy az ilyen típusú kártyával rendelkezők érzik a gyors, kényelmes és biztonságos fizetés előnyét, és egyre növekvő mértékben használják is az egy érintéses technológiát" – mondta Hemberger András, a MasterCard Europe igazgatója.

A Sziget tájékoztatása szerint az idei, eddig már megrendezésre került fesztiválokon (VOLT, MasterCard Balaton Sound) is jóval többen fizettek PayPass kártyájukkal, mint tavaly. Az adatok szerint a VOLT Fesztiválon több mint 200%-os, míg a MasterCard Balaton Soundon ennél is nagyobb, közel 250%-os volt a növekedés az előző évi PayPass tranzakciószámhoz képest. A Sziget Fesztiválon is sokan használták a PayPass kártyát fizetésre, a hivatalos adatok azonban még nem állnak rendelkezésre.

„A fiatal, fesztiválokat látogató kártyabirtokosok számára már nem újdonság a PayPass, hiszen 2012-ben is használhatták a Sziget készpénzmentes eseményein. Büszkék vagyunk arra, hogy idén ilyen sikeresen el tudtuk érni a technológiára fogékony és pénzügyileg tudatos fiatal közönséget. Ez azért is volt különösen fontos számunkra, mert az idei évben kibővítettük eddigi együttműködésünket a Szigettel és azon túl, hogy a rendezvények hivatalos fizetőeszközét biztosítjuk, névadó partnerként is csatlakoztunk a MasterCard Balaton Sound fesztiválhoz" – emelte ki Hemberger András.

Ami a fesztiválokon kívüli használatot illeti, jelenleg a PayPass kártyabirtokosok elsősorban (az egy érintéses fizetések számát tekintve) a nagy élelmiszerkereskedelmi láncokban fizetnek ilyen típusú kártyával, de gyors növekedés figyelhető meg az éttermekben, a reggeliző helyeken és bevásárlóközpontokban is.

A PayPass bankkártyák 2009-ben jelentek meg Magyarországon, azóta hét hazai kereskedelmi bank bocsát ki ilyen plasztikot, az elfogadóhelyek száma pedig napról napra nő. A MasterCard tájékoztatása szerint mára a hazai, kártyaelfogadást biztosító üzletek közül minden ötödikben van PayPass elfogadás.

A kártyatársaság a banki partnerekkel együttműködésben eddig 29 európai országban vezette be a PayPass technológiát, amelyek közül 10 országban található egymilliónál is több PayPass kártya. Világszerte 56 országban, több mint 1,2 millió elfogadóhelyen lehet a PayPass kártyák vagy eszközök terminálhoz közelítésével fizetni (Forrás: MasterCard adat 2013 második negyedévéből).



Népszerű bejegyzések