Érdemes a nyár végi külföldi utazást a MasterCard weboldalának segítségével tervezni

A gazdasági válság mérséklődésével ismét egyre többen választanak külföldi úti célt szabadságuk eltöltéséhez, és egyre inkább jellemző a pénzügyek gondos tervezése a nyaralás alatt is. A költségek kiegyenlítésében nagy szerepet játszik a bankkártya, hiszen egyre több utazó tudja, hogy a kártyás vásárlás nem csak átláthatóbb, hanem biztonságosabb és kényelmesebb is, mint a készpénzes fizetés.

A különböző utazási célpontok bankkártyás fizetési lehetőségeiről a www.MasterCard.hu/utazas oldal naprakész, folyamatosan frissülő adatokat szolgáltat, méghozzá a kártyabirtokosok tapasztalatai alapján. A kártyatársaság 2012 áprilisa óta működteti az oldalt, ahol eddig több mint 3 200 kártyabirtokos töltötte ki a kártyatársaság kérdőívét, megosztva összesen 109 országban szerzett tapasztalatait. A honlapot olvasók így értékes és hiteles információt szerezhetnek utazásaik tervezéséhez, amelyhez az eredményeket jól szemléltető (179 országonkénti és 41 régiós) infografika is segítséget nyújt.

Az utazók visszajelzései alapján a kártyahasználat feltételei a skandináv országokban, Izlandon és Luxemburgban a legkedvezőbbek, míg az utazóknak főleg Ukrajnában és Moldovában kell jelentősebb mennyiségű készpénzzel készülniük, lévén ezekben az országokban kevésbé megoldható a bankkártyás fizetés. 

„Egyre jellemzőbb, hogy a fogyasztók nagy része bankkártyájára számít utazáskor is. A plasztiklap a legtöbb esetben nálunk van, így a külföldi nyaraláskor felmerülő nagyobb összegek fizetését, mint például az autóbérlés vagy a szállás, bankkártyával biztonságosan és kényelmesen intézhetjük." – mondta Sisa-Molnár Anikó, a MasterCard Europe marketing vezetője.

A MasterCard weboldalának szolgáltatása bármely évszakban, a magyar kártyabirtokosok által leginkább látogatott úti célok tekintetében nyújt hasznos és praktikus információt. A magyarok körében az egyik legnépszerűbb célpontról, Horvátországról például igen nagy számú visszajelzés érkezett, így a déli szomszédainkhoz utazók felkészülve vághatnak neki a pihenésnek.

Az értékelések szerint Horvátországban könnyen található olyan szállás, étterem, ahol elfogadják a bankkártyát. A hozzászólók mintegy 80%-ának visszajelzése szerint ATM-et is egyszerű találni. A nagyobb üzletekben általában vannak olyan pénztárak, amelyeknél kizárólag bankkártyával lehet fizetni, így érdemesebb ezeket választani, ha nem szeretnénk sok időt tölteni sorban állással.

A beszámolók alapján például Zadarban csak a parkoló automatához és a kis pékségekben kellett készpénz, egy másik visszajelzés szerint pedig Korculában még a legkisebb szuvenír boltban is elfogadták a kártyát, a belvárosban pedig nagyjából 50 méterenként található egy ATM.

A www.MasterCard.hu/utazas oldalon természetesen a világ más tájairól is találhatók bőven érdekességek: „Kanadában volt olyan üzlet, ahol vásárlás előtt megkérdezték, szeretnék-e készpénzt is felvenni, mert azt is meg tudják oldani," egy Indonéziába utazó tapasztalata szerint „a zöldségpiacon is volt, aki megkérdezte, hogy akarunk-e kártyával fizetni". Arra is akadt példa, hogy Jeruzsálem óvárosában, egy helyiek által látogatott, három asztalos humusz-étteremben is elfogadtak kártyát. Reykjavíkban pedig a legkisebb sarki hot-dog árusnál is természetesnek vették a kártyás fizetést.
 A MasterCard tanácsai a külföldi kártyahasználathoz:
          Ellenőrizze kártyája lejárati dátumát, illetve a beállított vásárlási és készpénzfelvételi limiteket, mert előfordulhat, hogy külföldön a megszokottnál több pénzre lesz szüksége.
          Készítsen listát bankkártyáiról. Mindenképpen mentse el a kártyá(ka)t kibocsátó bank éjjel-nappal hívható telefonos ügyfélszolgálatának telefonszámát arra az esetre, ha le kell tiltania a kártyát.
          Igényeljen bankjától SMS szolgáltatást tranzakcióiról, így azonnal értesül, ha bárki jogosulatlanul használná kártyáját.
          Érdeklődjön kártyakibocsátó bankjánál arról, hogy kártyájához tartozik-e utasbiztosítás vagy bármilyen egyéb szolgáltatás.
          Töltse le okostelefonjára a MasterCard Úti Tippek alkalmazást, amelyben részletes információkat talál többek között a horvát fizetési és kártyahasználati szokásokról is. Az alkalmazást a 17 nyelvű hangos szótárral, valutaváltóval és egyéb praktikus funkciókkal ingyenesen letöltheti iPhone-ra az App Store-ból vagy Androidos okostelefonjára a Google Playről.
          Töltse le okostelefonjára a MasterCard angol nyelvű ATM Hunter alkalmazását Androidra vagy iPhone-ra, aminek segítségével ATM-ek és MasterCard® PayPass™ elfogadóhelyek között tud válogatni a világ bármely pontján!